Три чверті всіх прибутків країни тримають більше 100 українців – експерт

Читать на русском

МВФ не вимагав від уряду збіднення нації. Мета була – збалансувати бюджет, але не ціною виживання українців. Це уряд Яценюка вирішив проблеми кризи в такий спосіб.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Юрій Буздуган, коментуючи внесення змін до Держбюджету.

«Єдине чим можна виправдати той бюджет, що ухвалено – це лише те, що дійсно були певні вимоги МВФ. Але МВФ нічого й близько не говорив про те, що уряд має приймати непопулярні кроки. Україні була поставлена мета – збалансувати бюджет. Але не в такий спосіб, який обрав Яценюк. Складається враження, ніби 25 років уряд приймав популярні рішення на добробут населення, а тут раптом один раз в кризу будуть підвищені ціни, скорочені пенсії і це врятує економіку. Це абсурд та обман», – розповідає експерт.

В Україні мільйон людей, які живуть за рахунок прибутку. Власне, великі капітали зосереджені в руках 151 людини. Так ось – три чверті всіх прибутків отримує 151 особа.

«При цьому, коли держава в кризі, уряд Яценюка вирішує брати гроші у того, у кого їх і так немає, а не притиснути олігахів. Замість того, щоб робити життя українців неможливим та на межі виживання, потрібно було встановити французьку або американську прогресивну модель оподаткування. Це дозволило б отримати кошти в Держбюджет, але не ціною якості життя простих українців», – каже він.

Пояснюю, що таке прогресивна шкала оподаткування. В Україні – чим більший дохід, тим менші податки ми платимо. В усіх нормальних країнах – чим більший прибуток, тим більший податок. У Франції за дохід більше $1 млн – плата 70% в держказну. В США – 90%. В Україні – 25% і це прийняли лише з третього разу.

«Дії уряду – прості. Яценюк веде країну до соціального вибуху, ухвалюючи такий Держбюджет. За основу прем'єр взяв курс не на те, щоб збалансувати Бюджет, а щоб не зачіпати олігархів і вирішити все за рахунок бідних», – підсумував експерт.

Як відомо, 2 березня 2015 року парламент вніс зміни до Держбюджету України на 2015 рік для ухвалення його з МВФ та отримання фінансової допомоги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: