У Яценюка є страховка на другий рік прем'єрства – політолог

Читать на русском

Підсумок в 100 днів роботи вигадали США, але робота парламенту в Америці та в Україні в цей період – дві великі різниці.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, коментуючи 100 днів роботи Верховної Ради, розкол коаліції та можливу відставку прем'єра.

«100 днів – це термін для виконавчої влади, для Президента, що працює без перерви. Але для оцінки роботи парламенту у США, де й вигадали цей термін – перші сто днів, це не застосовується. Пояснюю чому. У нашого парламента інший алгоритм роботи. Приміром, близько місяця парламент не працював у пленарному режимі взагалі. Тому давати оцінку важко. Були вирішені якісь кадрові та бюджетні питання й не більше того», – пояснює Фесенко.

На його переконання, критичний період та справжні конфлікти почнуться під час та після другої сесії.

«За моїми спостереженнями, якраз на другу сесію випадає найбільше конфліктів і думаю ця закономірність підтвердиться. Зараз жодних прямих загроз для розпаду коаліції немає. На даному етапі для того, щоб отримати кредит МВФ, питанням номер один буде не відставка, а прийняття змін до бюджету. Критика звичайно ж буде, зі сторони «Батьківщини», «Самопочі», «Радикальної партії». Олег Ляшко буде рушійною емоційною силою. Але в цілому дві основні фракції будуть намагатись тримати коаліцію воєдино і не збираються найближчим часом розколювати коаліцію», – вважає політолог.

Щодо відставки Яценюка, то в нього є страховка на всіх фронтах на другий рік прем'єрства, оскільки парламент затвердив програму уряду. Відповідно Верховна Рада не зможе висловити недовіру, як Кабміну, так і його керівнику.

«Згідно з Конституцією, Президент також не може його звільнити. Єдиний спосіб звільнення – добровільний. Всі розмови про відставку Яценюка – це спроба бажане видати за дійсне, але воно таким не буде. Принаймні зараз. Думаю, якої-небудь стратегії на майбутнє у Яценюка поки немає. Він спробує залишитися прем'єром», – підсумував Володимир Фесенко.

Нагадаємо, 10 грудня 2014 року прем'єр Арсеній Яценюк презентував програму дій новоствореного уряду на найближчі два роки, у якій – повний курс на ЄС і перехід від радянських до європейських стандартів продукції.

Серед найгучніших реформ: медичне страхування, щорічні п'ять відсотків ВВП на оборону, зменшення кількості податків утричі та ринкові ціни на енергоносії при збереженні субсидій.
Члени коаліції – «Блок Петра Порошенка», «Самопоміч» – розкритикували програму дій Кабміну і вимагали включити текст коаліційної угоди до вступної частини зазначеної програми.

Проте пізніше за відповідну програму проголосувало 269 депутатів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: