Іноземний бізнес в паніці та виходить з валютного ринку країни – експерт

Читать на русском

Один із способів стабілізації фінансової системи – відрізати іноземний бізнес, який готовий купувати валюти за будь-якою ціною і цим самим провокувати ще більшу паніку в українців.

Таку думку в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу» висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, коментуючи кризу валютного ринку та визначальні фактори для стабілізації курсу.

«Найголовніше завдання на даному етапі – почати співпрацю з МВФ. Ця програма дасть змогу отримати не лише зовнішній ресурс від МВФ, але й розблокує мільярди доларів, які Україна може отримати від Європейського інвестиційного банку, уряду США, Японії, Польщі. Наступне базове припущення, що вдасться зібрати раду директорів у Вашингтоні і внести туди питання по Україні. Виходячи з цього, потрібно будувати стратегію», – розповідає Устенко.

За його словами, Міністерство фінансів має внести всі документи й зміни, щоб 11 березня був позитивний результат по наданню кредита. ВР повинна знайти компроміс та прийняти всі правки.

«Враховуючи те, що на ринку зараз паніка та психоз, більшою мірою серед іноземного бізнесу, вважаю вимушеним єдиним кроком, одним із засобів порятунку фінансової системи України – відрізати цих гравців, в першу чергу іноземні банки, з валютного ринку. Зараз вони готові скуповувати валюти за будь-яким курсом», – пояснює він.

Крім того, Президент та прем'єр-міністр, мають зібрати коло великих українських експортерів, щоб умовити експортерів залишити частину експортної виручки на території України.

«Щодо Нацбанку, то він має просто зупинитися в своєму кредитуванні Міністерства фінансів України. І важливим залишається питання довіри до банку. Довіра набувається роками, а втрачається протягом декількох годин. Тепер навіть за іншого керівництва не має поитивного сигналу, що Нацбанк веде прозору діяльність. Але зміна керівництва НБУ можлива лише після отримання кредиту МВФ у березні», – підсумовує Устенко.

Зазначимо, що лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко заявив, що єдиний шлях для відставки голови Національного банку України Валерії Гонтарєвої – це її власна заява про звільнення, іншого конституційного способу немає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: