Чому Нацбанк не діє, а курс 40 грн/дол? – Погляд експертів

Читать на русском

Система народного контролю «Слово і Діло» опитала експертів з економічних питань, фінансистів, що може вплинути на валютний ринок та зупинити падіння гривні.

Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло ввжає, що дії НБУ не мають нічого спільного з укріпленням гривні.

«Єдине, що може стабілізувати курс та зупинити падіння гривні – це прихід валюти, скидання валюти «мінялами», прихід іноземних інвесторів, а останні обмеження НБУ не мають нічого спільного з укріпленням гривні. Марно сподіватись, що кредит МВФ стабілізує валютний ринок, тому що ці гроші не будуть використовуватись на підтримку курсу, а підуть безпосередньо в резерви», – пояснює Жаліло.

Експерт з економічних програм Василь Юрчишин переконаний, що для того, щоб стабілізувати курс, потрібно шукати нові торгівельні звязки.

«Найближчий період Україні треба шукати альтернативні ринки збуту, орієнтуватися на ринки азійських країн, наприклад ринки Китаю чи Казахстану. І проводити реформи, щоб отримати кредит МВФ. Це два вихідні фактори, що зможуть покращити економічну ситуацію. Відставка Гонтарєвої чи збереження її на посаді не зможе кардинально вплинути на ситуацію на валютному ринку», – каже Юрчишин.

Водночас начальник департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський зазначає, що серед головних причин девальвації гривні: падіння темпів виробництва, скорочення експорту, зниження доходів бюджету

«Проте першопричиною валютної кризи є діяльність Нацбанку, тому, по-перше, необхідно змінювати керівництво НБУ, а по-друге, знаходити вихід для прямих іноземних інвестицій та фінансових надходжень», – вважає Яблоновський.

При цьому фінансовий аналітик Віталій Шапран пояснює, що негативним фактором в останній період для знецінення гривні стали дані про зниження ВВП.

«У четвертому кварталі 2014 року по відношенню до четвертого кварталу 2013 року в розмірі більше 15%. Опублікована інформація виявилася неприємним сюрпризом для більшості учасників ринку і внесла певні корективи в розрахунки впливу фундаментальних показників на курс гривні», – вважає Шапран.

Підсумовуючи, економічний експерт РПР Ілья Несходовський наголосив, що через тиждень-два ситуація на ринку вирівняється.

«В березні курс впаде нижче 30грн/дол, але і 15 грн/дол вже ніколи не буде. Для стабілізації гривні потрібно внести зміни до березня в Держбюджет, отримати транш, провести податкову реформу, змінити повністю митну службу. Українська економіка – корупційна, потрібно вирішити проблеми із відкриттям та веденням бізнесу. Війна просто відкрила всі старі проблеми», – резюмує Несходовський.

Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року Яценюк запевнив, що середній курс гривні до долара в проекті Держбюджету-2015 становить 17 гривень і уряд зробить все, щоб утримати курс.

Згодом Нацбанк вирішив відмовитися від використання індикативного курсу, забезпечивши єдиний ринковий курс гривні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: