Зарплати «в конвертах» для українців не зникнуть – експерт

Читать на русском

 Уряд не зможе за рік знайти спосіб «схопити за руку» бізнесменів, які проводять «чорні фінансові операції».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Юрій Буздуган, коментуючи інформацію, що Мінфін очікує легалізації «тіньових» зарплат майже на 10%.

«По-перше, я хочу сказати, що тіньові зарплати не є головною проблемою України. По-друге, тіньові прибутки переважають у 10 разів більше, ніж тіньові зарплати, тому якщо ми хочемо легалізації, то починати треба не з заробітних плат. Складається враження, що уряд проводить імітацію, а не проводить реформи. Потрібно не легалізовувати тіньові зарплати, а боротися за відновлення балансу споживання. Тобто мають бути відповідні пропорції виробленої продукції з рівнем її споживання. Забезпечити це можно за рахунок заробітних плат», – пояснює експерт.

В Україні цей рівень складав два роки тому близько 30,5% у ВВП. На даному етапі показник 25% маса заробітних плат. Для нормальної економіки ця цифра має дорівнювати 70%. Тобто 70% того, що виробляється має йти на заробітні плати. Приміром в США це – 74%, а в Україні – 25%.

«На жаль, та мета, яку продекларував уряд, не буде реалізована. Просто ті, хто отримують високі заробітні плати, представники великого бізнесу, отримують дохід не від заробітних плат, а від корупційних «чорних фінансових операцій» і я не вірю, що уряд може «схопити за руку» і знайти спосіб показати хоча б частину нелегальних доходів», – переконаний експерт.

Підсумовуючи, експерт наголосив, що справжня легалізація доходів можлива за умови формування собівартості продукції підприємств, перш за все входження всіх витрат, пов’язаних з зарплатами персоналу, до структури собівартості.

«Щоб не було зарплат у конвертах, доходи повинні включати цю собівартість і повинні входити у структуру оподаткування», – вважає спеціаліст.

Нагадаємо, в Державному бюджеті на 2015 рік сума мінімальної заробітної плати складає 1218 грн з поступовим підвищенням до 1378 грн до кінця року.

Водночас «Слово і Діло» зафіксувало, що одна з обіцянок відомого журналіста, а нині депутата Мустафи Найєма не виконана. Він повідомляв, що буде ініціювати у Верховній Раді VIII скликання питання підняття депутатської зарплати одним із перших. Проте станом на січня жодного законопроекту з цього приводу Найєм так і не зареєстрував.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: