Українців чекає подальший ріст цін та збіднення – експерт

Читать на русском

Відставка Гонтарєвої ніяк не вплине на валютний ринок. Повернення старих курсів в Україні вже ніколи не буде.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з економічних програм Василь Юрчишин, коментуючи економічну кризу, активізацію девальвації гривні та нові адміністративні заходи Нацбанку.

«Від знецінення гривні особливо виграли ті учасники ринку, які не просто мали доступ до великих ресурсів, але і володіли певною інформацією про політику НБУ. Витрати і борги експортерів часто номіновані у доларах, тож їхня вигода від знецінення гривні буде частковою. А от виграти можна лише тоді, коли є системні структурні зміни. В іншому випадку така вигода тимчасова й після збільшення виручки буде її зниження», – аналізує експерт.

За його словами, Нацбанк має прийняти всю всідповідальність на себе за свої попередні дії та почати проводити системні адміністративні кроки.

«З упевненістю можна сказати, що повернення до старих курсів вже ніколи не буде. Найближчий період Україні треба шукати альтернативні ринки збуту, орієнтуватися на ринки азійських країн, проводити реформи, щоб отримати кредит МВФ, а українцям готуватися до подальшого збіднення та підвищення цін», – вважає він.

Щодо відставки Гонтарєвої, то експерт переконаний, що будь-яка з можливих дій, як збереження глави НБУ на посаді, так і її відставка, не зможуть кардинально вплинути на ситуацію на валютному ринку.

Зазначимо, Віктор Балога заявив, що для стабілізації гривні необхідна відставка прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, який «кожну родину в цій країні перетворив на камікадзе».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: