Українські підприємства можна купити за безцінь – експерт

Читать на русском

Серед головних причин девальвації гривні: падіння темпів виробництва, скорочення експорту, зниження доходів бюджету, але саме діяльність Нацбанку призвела до валютного кризу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт фінансових та банківських ринків, начальник департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, коментуючи ситуацію на валютному ринку в Україні.

«Те, що Нацбанк закрив зараз міжбанк – не вирішення проблеми. Це рішення психологічно, можливо, знизить панічні настрої, але це не вирішує проблему з дефіцитом валюти на ринку. 

Ключовим показником валютної кризи, на мій погляд, є те, що зараз українські підприємства можна купити за безцінь і західні інвестори очікують тільки двох моментів: як розгортатимуться події на сході країни і кредиту від МВФ, який буде знаком для інших міжнародних інвестицій», – розповідає експерт.

За його словами, це не означає, що прямі іноземні інвестиції відразу почнуть надходити, вони за прогнозами можуть бути збільшені на рівні $ 2 млрд і не зміцнять гривню в один момент.

«Куди зникають мільярди доларів, які Нацбанк мав з валютних аукціонів? Гадаю, головна проблема саме в цьому. Їх скуповують великі компанії, тому що в іншому випадку нестачу валюти вже б давно усунули і курс би знизився. Тому саме в таких схемах криється причина девальвації гривні. Ні відсутність кредиту МВФ, ні відтік інвестицій не є першопричиною девальвації гривні», – вважає спеціаліст.

Нагадаємо, 23 лютого 2015 року було введено адміністративні заходи на валютному ринку – заборону для банків видавати гривневі кредити для купівлі валюти та посилення заходів над імпортними операціями.

Сьогодні, 24 лютого стало відомо, що міжбанківський валютний ринок закритий на п'ять днів – до 1 березня включно за розпорядженням Національного банку України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: