Огризко: Введення миротворців ООН на Донбас є нереальним

Читать на русском

Російська Федерація протягом кількох засідань блокує будь-які рішення, а обійти вето РФ немає способів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, коментуючи ініціативу Петра Порошенка про введення миротворців ООН та ЄС на Схід.

«Оскільки безпосереднім членом Ради безпеки ООН є агресор – Російська Федерація, то сподіватися на якісь практичні кроки не доводиться. Було кілька засідань Радбезу ООН, було кілька голосувань, коли РФ блокувала будь-яке рішення. Немає сьогодні жодної можливості ввести миротворців в Україну, а обійти вето РФ способів теж немає. Ніякого права ООН на передачу мандата іншим міжнародним організаціям не має. Такий документ відсутній за визначенням. Це політичні фантазії та брехня», – вважає Огризко.

За його словами, практичного значення всі ці ініціативи не мають. Генасамблея ООН прийняла хорошу резолюцію, але вона має рекомендаційний характер, на що Росія не реагує.

«На мій погляд, заклики до проведення спільної операції – це або нерозуміння того, що таке ООН, або окозамилювання, або ж намагання вкинути в обговорення в Україні те, що не є реалістичним. Поки що немає домовленостей та реальних натяків на такі речі з тими країнами, які навіть підтримують Україну», – підсумував він.

Зазначимо, у штаб-квартирі ООН в ніч на 24 лютого завершили обговорення можливості миротворчої місії в Україні. Президент Польщі підтримав ініціативу Президента України щодо введення миротворчого контингенту. Литва також підтримує таку ідею.

Натомість, як стало відомо, Росія вже зробила заяву, в якій засуджує ідею місії з підтримання миру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: