Україні потрібен аналог «Бригади 77» для інформаційної війни – експерт

Читать на русском

Створити противагу медіамонстру з мільйонним бюджетом і з вже усталеною цільовою аудиторією – невдала ідея. Є інші шляхи ведення інформаційної пропаганди.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів медіаконсультант Олександр Піддубний, коментуючи ініціативу створення телеканалу Ukrainian Tomorrow і ймовірність його перетворення в державну телевізійну корпорацію для Президента.

«Рішення про створення телеканалу Ukrainian Tomorrow в тому вигляді, як він є – це помилковий крок. Створити противагу російським ресурсам, зокрема Russia Today, практично неможливо. Ukrainian Tomorrow, як противага пропагандистському каналу – це найгірше, що міг придумати Стець. Все в світі розуміють, що RT – це пропагандистський рупор, але створювати протівопропагандістскій рупор – нерозумно. Саме формулювання вже негативна. Крім того, Україна не має жодних ресурсів, щоб боротися з таким монстром, тому потрібно звертатися до інших технологій», – вважає медіаконсультант.

Зокрема, наприклад, з останніх трендів, що можуть бути прийнятними для України, є досвід Великобританії. Британське військо оголосило про те, що створює «Бригаду 77», яка буде вести війну в Facebook та Twitter, тобто працювати в соціальних мережах.

«При цьому, телеканал буде на базі Міністерства оборони. Це означає, що управляти телеканалом будуть функціонери Міноборони, тому під великим питанням свобода слова і вільне вираження думок», – говорить Піддубний.

У той же час, політтехнолог Олександр Верголяс зауважив у своєму Facebook, що окремо потрібно нагадати про існування української редакції Еuronews і Першого українського, який транслюється для української діаспори.

«Разом ми маємо на даний момент Юкрейн Тудей «плюсів», брата-близнюка «Першого»-УТР та українського бомжа «Євроньюз». Тобто один приватний канал і три державних. Якщо так сильно горить питання про єдиний державний телемовленні на Захід, то слід якось збити в купу УТР, ПУ і «Євроньюз», – пише він.

На його думку, якщо є така мета, тоді потрібно залучити максимум іноземних журналістів, викидати десант медіаперсон, організовувати прес-конференції в посольствах і консульствах.

«Не потрібно створювати окремий канал і говорити про нас на ньому, а треба кликати канали, щоб вони показували нас там», – підсумовує Верголяс.

Нагадаємо, це далеко не перша дія влади по зміні інформаційної політики країни за останній час. Раніше офіційний Київ підготував список російських ЗМІ, які будуть позбавлені акредитації при державних органах України. За останніми даними, в список потрапили МІА «Russia Today», агентство ТАСС і всі російські телеканали, окрім «Дощу», повідомили в Службі безпеки України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: