Введення миротворців на Донбас може бути й не від ООН – експерт

Читать на русском

Ймовірність введення миротворчої місії саме від ООН дуже малоймовірна, оскільки Росія може блокувати це рішення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, коментуючи ймовірність перебування миротворчої місії в Україні.

«На сьогоднішній момент не має підстав заявляти, що місія точно буде в Україні. Росія, як постійний член Ради безпеки ООН, може заблокувати це голосування. Але якщо відмежуватися від цього факту, то вихід все одно є. ООН може дати мандат на проведення миротворчої місії іншій міжнародній організації. Це може бути й ОБСЄ, НАТО, ЄС та інші. Крім того, про особливості та правила перебування місії говорити зарано. Перш за все, потрібно визначити формат місії для України», – розповідає експерт.

За його словами, це може бути миротворча місія, але з елементами примусу до миру або ж спостережна з врегулювання конфлікту.

«В нашому випадку – це спостережна місія з припинення вогню і дотримання Мінських угод. Має бути декілька етапів перебування миротворців. 

На першому етапі – півроку місія спостерігає за відведенням важкої зброї та припиненням війни. Будуть визначені місця збору військовослужбовців для обох сторін, переміщення з яких вважається порушенням режиму припинення вогню. Другий етап – відновлювальна фаза та встановлення мирних умов життя», – пояснює він.

На думку експерта, зараз Росія не готова погодитися на перебування миротворчої місії в Україні. Якщо ми не міняємо процесу прийняття рішення, все залежить від Росії. Крім того, для введення миротворців потрібно змінювати Мінські угоди.

Нагадаємо, 22 лютого сторони конфлікту заявили про початок відведення техніки і важкої артилерії відповідно до умов Мінських домовленостей. При цьому представники ОБСЄ заявили про те, що їм не надали ані карти дислокації озброєнь, ані маршрутів відведення техніки, тому вони не можуть проконтролювати цей процес.

Зазначимо, згідно умов Мінських угод, відведення важкої артилерії мало розпочатися на другий день після припинення вогню, проте станом на сьогоднішній день обстріли населених пунктів у зоні конфлікту тривають.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: