Вільнюський післясмак: іноземні ЗМІ про Україну

Читать на русском

Безрезультатне завершення саміту Східного партнерства у Вільнюсі стало приводом для радикальних розмов не лише в Україні, але й за кордоном. Західні ЗМІ звинуватили в подібних подіях, як українських високопосадовців, так і європейських. Однак найбільше критики отримала сусідня Росія.

Так чи інакше, але більшість знакових видань зарахували Вільнюський саміт до великого програшу європейської дипломатії.

1.  The Washington Post. «Під тиском Росії Україна повертається на Схід»

Скільки б Володимир Путін не сумував за СРСР, воскресити його він не зможе ніколи. Проте російський лідер, який не боїться «заламував руки» в питаннях, які є стратегічно важливими для Росії, здобув перемогу і завдав Заходу великої поразки, знищивши надії України на інтеграцію з Європою.

Рішення українського уряду про призупинення дій з підписання Угоди про асоціацію з ЄС стало великим розчаруванням для мільйонів українців, і особливо молоді. Молоде покоління українців мріяло про державу, що підживлюється західними інвестиціями, в якій панують прозорість, плюралізм і верховенство закону.

Зрештою, вирішальним фактором для повороту України від ідеї підписання Угоди з ЄС був політичний шантаж з боку Росії. Москва погрожували заморозити імпорт компаній зі Східної України, які значною мірою спираються на російські ринки.

Використовуючи схожу тактику, Путін кілька місяців тому вже зірвав переговори Європейського Союзу з Вірменією.

 2.  Financial Times. "ЄС робить сміливу міну для "Східного партнерства"

На саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі лідери Євросоюзу намагалися зберегти надію на підписання Угоди про асоціацію з Україною, і не втратити обличчя при скромних успіхах у реалізації програми протягом останніх чотирьох років. Разом з тим, російська силова тактика по відношенню до сусідів на пострадянському просторі поставила питання майбутнього програми «Східного партнерства», а старі і нові члени ЄС розійшлися у думках щодо відповіді на дії Москви.

На думку критиків, у програми "Східного партнерства" є два головні недоліки. По-перше, вона намагається причесати під одну гребінку дуже різні країни. По-друге, в Брюсселі виходять з припущення, що керівництво країн колишнього СРСР візьметься за євроінтеграцію з таким же запалом, як і реформаторські уряди Центральної Європи 1990-х.

3.  Independent. «Україна: відрізана від ЄС, підточена корупцією»

Маючи Україну, Європейський Союз розширив би єдиний ринок, що теоретично є позитивним для британського бізнесу. Однак добре відомо, що "розширення" Європейського Союзу ускладнює «поглиблення» ринку. Чим більше країн є членами, тим важче досягти згоди.

Більше того, за даними Transparency International, Україна займає  144 місце зі 176 країн світу за рівнем корупції. Джерела британського уряду визнають, що, враховуючи складну ситуацію з Росією, було б "краще, отримати їх (Україну) сьогодні, і турбуватися про корупцію пізніше". Однак такі настрої навряд чи заспокоять британських підприємців.

4.  The New York Times. «Україна відступає».

Важко симпатизувати корумпованому і цинічному президенту України Віктору Януковичу, однак він і справді опинився перед непростим вибором.

Підписати Угоду про асоціацію та вільну торгівлю з ЄС означало б піддатися суворому економічному покаранню з боку Росії, в той час як Європа може запропонувати переваги лише в середньостроковій і в довгостроковій перспективі. З іншого боку, непідписання неминуче тягне за собою протести в Україні, населення якої висловило підтримку європейської інтеграції.

Європа повинна шукати шляхи послаблення серйозних економічних негараздів в Україні. Це б довело, що європейці не грають за правилами Москви, і що зближення з Заходом не потребує великих жертв.

5.  Russia Today. Експерти: Росія повинна запропонувати Україні та Білорусії створити проект колективної безпеки

«Якщо Україна підписує договір з Євросоюзом і обнуляє свої тарифи, це автоматично призведе до того, що європейські товари безперешкодно потраплять до Росії. Це, на нашу думку, може вбити цілі галузі російської економіки», - сказав президент Володимир Путін.

Відповідно, в результаті вступу України в ЄС Росія змушена була б підвищити мита на українські товари до рівня мит європейських постачальників, що автоматично зробило б невигідними торговельні відносини між Росією і Україною, вважають фахівці.

6. «Газета.Ru» «У нас не було іншого виходу»

Віктор Янукович емоційно поспілкувався у Вільнюсі з представниками Євросоюзу, але підписувати угоду про асоціацію з ЄС не наважився. При цьому український президент виставив європейцям цілий ряд умов підписання документа. На думку кореспондента «Газети.Ru», котрий спостерігав зсередини за самітом «Східного партнерства», західноєвропейські політики - люди досвідчені і удар тримати вміють. Схоже, цього разу Україна виявилася для Євросоюзу занадто суверенною.


Всі ми знаємо, що раптова відмова від підписання Угоди про асоціацію спровокувала хвилю протестів в Україні. З цієї чи будь-якої іншої причини чинна влада поспішила запевнити громадян в незмінності курсу на євроінтеграцію та запевнила у можливості підписання Угоди про асоціацію вже в березні 2014 року. Втім, події останніх днів стрімко віднесли питання підписання Угоди на другий план.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: