Залучати іноземних фахівців в уряд – ганьба – політолог

Читать на русском

В уряд залучати потрібно не іноземних фахівців. Потрібно вчитися на досвіді успішних країн і самостійно готувати кадри.

Про це «Слову і Ділу» розповіла політолог, аналітик Міжнародного інформаційно- аналітичного центру «Росія – Україна» Олександра Решмеділова, коментуючи питання оцінки компетентності представників чинної влади.

«Я вважаю ганьбою новомодний тренд запрошення як з боку Президента, так і прем'єр-міністра працювати в свою команду іноземних фахівців. Схоже, що вони настільки не довіряють українцям, що не знайшли серед більш, ніж 42 мільйонів українських громадян, професіоналів. Можливо, що Петро Порошенко та Арсеній Яценюк просто бояться виростити гідних конкурентів», – сказала вона.

На її думку, потрібно вчитися на досвіді успішних країн і готувати кадри самостійно. Причому починати треба з молодих фахівців.

«Повинен бути єдиний кадровий резерв держслужби. Цей резерв повинен бути відкритим для суспільства, можливо – електронним. Там повинні відзначатися стягнення і нагороди. Держслужба повинна стати нормальною професією, а не приводом для отримання хабарів. На заході є чітке розрізнення «політичних» посад (міністри, губернатори, мери) і посад професійних. Ось професіоналів краще руками не чіпати, це – золотий кадровий запас», – вважає політолог.

Що ж до питання люстрації кадрів, то за словами Решмеділовой, в цьому процесі повинен бути й інший механізм – не тільки критерії, за якими люстрірують, але й індикатори, за якими набирають нових людей на посади.

«Майдан відкрив дорогу у владу бездарностям і пройдисвітам. Досить назвати прізвища Гелетея, Гонтарєвої, Яреми... Якщо минула влада представляла з себе корпорацію «Сім'я», то нинішня – це суцільно корпорація «Богдан/Рошен». При кадрових призначеннях використовується єдиний критерій – особиста відданість і готовність виконувати будь-які вказівки зверху. Про ефективність та професіоналізмі ніхто не думає», – каже політолог.

А також додає, головне, щоб надалі процес оновлення влади проходив мирно, «а правлячі партії навчилися адекватно сприймати критику, з чиїх би вуст вона не звучала, починаючи від Ляшка і закінчуючи Шуфричем. Неможливо подобатися всім, але помилки, якщо на них вказують, потрібно враховувати і виправляти. Ось це і буде найкращим індикатором компетентності влади», – резюмує Олександра Решмеділова.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: