Опозиція остаточно відмовляється від ідеї єдиного кандидата

Читать на русском

Ідея висунення єдиного кандидата від опозиції на президентських виборах 2015 року виникла, зважаючи на успіх подібної стратегії під час минулорічних парламентських виборів в мажоритарних округах. Однак не треба бути генієм, щоб розуміти - між парламентськими та президентськими виборами є велика різниця. Якщо на парламентських виборах обирали 225 народних депутатів-мажоритарників, то на президентських - переможець буде лише один.

Ідея висунення єдиного кандидата досить швидко поставила опозицію в патову ситуацію: його неможливо обрати з огляду на амбіційність трьох опозиційних лідерів та бажання деяких інших учасників опозиції «засвітитись» під час передвиборчої кампанії. Більше того, три головні лідери опозиції – Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко – притримуються різних ідеологій і користуються підтримкою різних груп виборців, а тому за умови висунення єдиного кандидата існує велика вірогідність втрати голосів прихильників двох інших опозиціонерів.

Зовсім нещодавно опозиційний лідер з найвищою підтримкою виборців – Віталій Кличко – був буквально «загнаний в кут» вимогою визначитись, чи послідує він своїм політичним амбіціям і буде брати участь в президентських виборах, чи ж залишиться вірним опозиційній стратегії і підтримає будь-якого обраного єдиного кандидата? Не додали привабливості іміджу опозиції й мерські амбіції Миколи Катеринчука.

Таким чином, обрана зопалу стратегія досить швидко почала грати проти самих опозиціонерів: відмова від ідеї єдиного кандидата вже давно сприймалась широким загалом, як зрада опозиції, а провладні політики активно спекулювали на хиткому становищі опозиційних лідерів.

Про необхідність відмови від ідеї єдиного кандидата та аморальність даної ідеї заявила Юлія Тимошенко в своїй відомій статті «День Європи»: «…ніхто нікому не давав права в кулуарах замість всенародного голосування обирати Президента країни на основі якихось незрозумілих непрозорих тіньових домовленостей». Підкреслимо, що надій на участь самої Юлії Тимошенко у президентських перегонах майже не залишилося, як і не залишилось підстав думати, що вона не контролює свою партію.

З огляду на ситуацію, що склалась, вчорашня заява Арсенія Яценюка на саміті Східного партнерства у Вільнюсі щодо висунення трьох опозиційних кандидатів на виборах 2015 року, прозвучала напрочуд вчасно - увага як української, так і міжнародної громадськості наразі прикута до перипетій підписання Угоди про асоціацію. Отож опозиція, нарешті, позбавилась свого «тягара» у вигляді обіцянки з висунення єдиного кандидата. Виплутавшись з «політтехнологічної блокади», Віталій Кличко вже пообіцяв "нокаутувати" Януковича на найближчих президентських виборах.

Разом з тим, нагадаємо, що заяви про висунення єдиного кандидата від опозиції на виборах Президента робили Олександр Турчинов та Андрій Пишний. Дані обіцянки вже можна «похоронити». Водночас, діючими залишаються заяви «УДАРу» та «Батьківщини» про те, що опозиція висуне єдиного кандидата на президентських виборах 2015 року, якщо вони проходитимуть в один тур, та підтримає єдиного кандидата, який вийде у другий тур президентських перегонів за умови збереження нинішнього виборчого законодавства.

Напевно, єдиним опозиціонером, який до останнього заявляв про необхідність висунення єдиного кандидата на президентських виборах, був Юрій Луценко. Втім, і цьому факту є логічне пояснення: Ігор Віталійович неодноразово повідомляв, що сам він не збирається балотуватись в Президенти в 2015 році.

Тому в квітні поточного року колишній очільник МВС заявив, що  докладе максимум зусиль, аби опозиція до кінця року визначилася з єдиним кандидатом. За необхідності він обіцяв закрити «всіх кандидатів у кімнату, поки з неї не піде білий дим, і ми не дізнаємося єдиного кандидата». Однак до кінця року залишився лише один місяць, а «білого диму» так і не видно…

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: