Як МВФ визначив курс долара для України? – експерт

Читать на русском

Згідно методики МВФ рівень золотовалютних резервів (ЗВР) в країні має бути не менше 70-75% всієї місцевої валюти, перерахованої по курсу, тобто покривати її на 70-75%. Така методика застосовується дуже рідко, оскільки країн з такими показниками практично не існує. Це виняток із правил.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Олександр Жолудь, коментуючи питання, чи дійсно курс національної валюти – це відношення кількості її в країні до обсягу ЗВР в центральному банку, помноженому на коефіцієнт 0,7-0,75.

«Методика розрахунку МВФ для розрахунку курсу до України не застосовується і взагалі вона є не зовсім обгрунтованою. Оскільки є країни в яких рівень ЗВР набагато нижчий, ніж 70% або ж взагалі мінімальний. Навіть в США, незважаючи на те, що це економічно сильна країна, золотовалютні резерви менші. Крім того, немає жодного установчого документу, яким має бути рівень ЗВР. Для кожної країни робляться індивідуальні розрахунки та потім встановлюється рівень ЗВР. Є лише певні оцінки, що рівень ЗВР має бути 3 місяці імпорту або один рік по виплатам зовнішнього боргу. Але й ці показники не затверджені», – пояснює Жолудь.

За його словами, ці показники встановлені лише для того, щоб орієнтовно розуміти, на якій стадії економіка, чи наближається економічна криза.

«Дійсно, є практика застосування такої методики, за рівнем 70-75% ЗВР, але лише для країн, в яких ЗВР рівні тій грошовій базі, яка є в країні. 

Це специфічний режим, за якого на кожну одиницю місцевої валюти по курсу є валюта іншої країни й вони рівні. Це практично нереально. Для України цей механізм не застосовували ніколи. 

МВФ робить свій прогноз довгий період і базує його на припливах та відпливах валюти в певному періоді, а також від поточного попиту та пропозиції на валюту», – пояснив експерт.

Нагадаємо, Нацбанк України з 5 лютого скасував проведення щоденних валютних аукціонів, які проводилися для визначення індикативного курсу гривні, та з 14:00 встановив курс національної валюти до долара на рівні 17,9998 грн/$.

Депутат-мажоритарник Юрій Дерев'янко вважає, що високий курс валюти – результат некомпетентної роботи голови Нацбанку і транші МВФ навряд чи допоможуть повернути курс валюти, а наприкінці року взагалі може бути і 40 грн/дол.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: