Конвертацію валютних кредитів гальмує НБУ – експерт

Читать на русском

Національний банк має всю повноту влади та повноваження, щоб питання виплати валютних кредитів було знято. Але керівництво банку свідомо гальмує цей процес.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Першим обов'язковим кроком для вирішення ситуації із валютними кредитами має бути мораторій на вилучення майна, яке було під заставою. Другим кроком – розробка та введення в дію спеціальної програми для позичальників. Та, зрештою, ризики мають бути розділені на трьох суб'єктів: позичальник, комерційний банк та держава. Тільки так, розділивши навантаження, можна вийти з цього колапсу. Не потрібно, як кажуть, придумувати нічого нового, все вже давно придумано», – вважає спеціаліст.

Головною проблемою гальмування процесу є політика Національного банк України та його керівництва – Валерії Гонтарєвої.

«Якою б не була позиція банкірів, існує єдиний інституційний регулятор – Національний банк України, який має всі повноважження встановлювати «правила гри». Проблема конвертації валютних кредитів та встановлення, за яким курсом платники могли би сплачувати, вже давно могла бути вирішеною. 

Проте з діючим керівництвом питання валютних кредитів вирішено не буде. Зараз це просто гра на почуттях людей», – пояснює Новак.

Зазначимо, що у Миколаєві формується місцевий осередок всеукраїнської громадської організації «Кредитний майдан» – об'єднання громадян, що отримали кредити в комерційних банках.

Це об'єднання має намір провести публічну акцію під стінами управління НБУ 11 лютого разом з Києвом та іншими містами. 16 грудня близько 400 активістів пікетували Верховну Раду, вимагаючи забезпечити виконанання  банками кредитних зобов'язань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: