Спекулянти мають почати «скидання» валюти – експерт

Читать на русском

Дуже важливо, щоб спекулянти почали віддавати свою валюту й думаю, що згодом це станеться, адже тоді їхні спекуляції втрачають сенс.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

«Зміцнинити гривню допоможуть дві речі. Об'єктивна – це ситуація з платіжним балансом, відновлення припливу інвестицій та поліпшення торгівельного балансу – активізація експорту при повільнішому зростанні імпорту. Суб'єктивна складова – це поліпшення очікувань субєктів ринку, що пов'язано з більшою довірою до перспектив нашої країни. Тобто це повязано з ризиками розвитку воєнних подій на сході. Все це поки що недосяжно для українського уряду. Саме тому в короткостроковому форматі потрібно боротися зі спекуляціями на валютному ринку», – розповідає спеціаліст.

За його словами, зараз прогнозувати, коли саме курс стабілізується, складно, проте це обов'язково буде з тієї причини, що самі ж експортери повинні нести валюту на ринок, а їм потрібна гривнева маса, аби розраховуватися з державою за податки.

«Крім цього спекулянти, які набрали досить великі обсяги валюти, теж повинні на певній стадії почати її «скидання», оскільки інакше всі їхні спекуляції не матимуть ніякого сенсу.

Стосовно банків зрозуміло, що після закриття та ліквідації багатьох банків, почнеться процес злиття та поглинання. Гадаю, буде збільшення в рази банківського капіталу і поступове формування мережі спеціалізованих банків», – вважає він.

Тобто мається на увазі, що банківську систему будуть відновлювати за рахунок певних фінансових структур, які працюють з екпортерами, з іпотечними кредиторами, з аграріями, з інноваційними проектами, з місцевим розвитком.

«Це дозволить зробити певні опори в банківському секторі. Хоча не варто сподіватись, що влада різко почне друкувати гривню, навіть за відсутності кредитів, адже це призведе лише до неконтрольованого зростання цін», – пояснив експерт.

Нагадаємо, 5 лютого голова Наіцонального банку Валерія Гонтарева заявила, що курс долара в Україні не виросте до 25 грн. Загалом у досьє Гонтаревої – 3 виконаних і 4 провалених обіцянки. Ще 14 зобов'язань чиновниці, зафіксованих «Словом і Ділом», перебувають у процесі виконання.

Крім того, нинішній премєр-міністр Арсеній Яценюк пообіцяв, що робитиме все для того, щоб стабілізувати курс.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: