Кличко розкриє, куди зникають кошти з Держбюджету – експерт

Читать на русском

Аналогом технології Smart City раніше був проект «Прозорий бюджет», але його так і не запровадили остаточно. Зараз ситуація в країні сприяє подібним проектам більше і це реально як технічно, так і фінансово.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з економічних питань Реанімаційного пакету реформ Ілья Несходовський, коментуючи заяву мера Києва про те, що в столиці працюють над впровадженням технології Smart City.

«Впровадження технології Smart City, зокрема електронного бюджету, було би значним кроком вперед для України. На сьогодні всі підприємства України здають звітність в електронному вигляді й, в принципі, труднощів особливих не має. Разом з тим, бюджетні підприємства чомусь не роблять цього. Але якби вони це робили, ми дійсно могли би бачити, на що витрачаються кошти з Держбюджету», – розповідає Несходовський.

Технологія Smart City дозволить бачити, що, наприклад, на «Феофанію» виділяється більше, ніж на бюджет всієї медицини однієї з областей.

«Щодо Києва, ми так само могли би бачити, скільки виділяється на те ж саме Міністерство освіти, установи. Щоправда, є питання деталізації. Першим етапом було би хоча б бачити кошторис, а далі ті видатки, які здійснюються за статтями», – пояснює експерт.

За його словами, технічно цей проект не є дуже складним і можливості України має. Фінансово він також не потребує великих затрат, тому проект може бути впроваджено не лише в Києві, але й в інших містах України.

Експерт відзначає, що звітність може публікуватись на сайті КМДА. 

Конкретний приклад – збір коштів на ремонт школи. Smart City дозволить бачити, що кошти були заплановані в бюджеті міста, а ті кошти, які зібрали з батьків, пішли в кишеню комусь із чиновників.

Підсумовуючи, Ілля Несходовський наголосив, що РПР вимагає прийняття законопроекту №0949 як пріоритетного та зазначає, що раніше уже був аналог проекту  «Прозорий бюджет».

«Так, раніше це питання не стояло так гостро, але зараз умови у країни інші і під тиском МВФ, обставин – це реально», – резюмував він.

Нагадаємо, 3 лютого 2015 року мер Києва Віталій Кличко заявив, що столична влада працює над впровадженням у Києві технології Smart City, одним з перших напрямків якої стане електронний бюджет. За півроку в Києві буде такий проект.

Крім того, 22 січня 2015 року, перебуваючи у Давосі, мер столиці Віталій Кличко пообіцяв, що у Києві втілять проект із запровадження енергозберігаючих технологій у вуличному освітленні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: