Україна залишається і без кредиту МВФ, і без інвесторів – експерт

Читать на русском

Сам по собі кредит від МВФ не є гарантією відновлення довіри, але є важливою передумовою.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, коментуючи питання, чи допоможе кредит МВФ відновити довіру інвесторів до України.

«Кредит від МВФ не означає, що в Україну відразу ж почнуть інвестувати або допомагати. Зовсім ні. Кредит МВФ є важливою передумовою, щоб почався, по-перше, процес відновлення довіри до України. Програма МВФ є свого роду розблоковуючим фактором всіх інших програм і жодні інші гроші Україна не зможе отримати без наявності програми співпраці з МВФ. Ні фінансова допомога США, ні гроші з ЄС або інших європейських інституцій Україна не отримає. Зараз ситуація наступна – Україна і без кредиту, і без інвесторів», – пояснює експерт.

За його словами, сам по собі кредит не відновлює довіри. Він може допомогти тимчасово поліпшити ставлення до України, але далі все залежатиме від української влади.

«Насамперед йдеться про реформи. Також зараз дуже важливо, що почався перехід до гнучкого курсоутворення, що передбачає відмову від множинності курсів. Оскільки часу зовсім небагато – до кінця лютого – початку березня, коли очікується кредит», – вважає Устенко.

Нагадаємо, раніше українські ЗМІ повідомляли, що Міжнародний валютний фонд може виділити Україні $5 млрд за підсумками візиту місії фонду до Києва.

Раніше заступник глави Адміністрації Президента Валерій Чалий заявив, що Україна потребує термінової фінансової допомоги в розмірі близько 10 мільярдів доларів.

При цьому, міністр фінансів України Наталія Яресько оголосила, що нова програма МВФ розрахована на 4 роки і уряд України надав запит на механізм розширеного фінансування Extended Fund Facility (EFF).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: