Через ситуацію в Греції МВФ посилить умови кредитування України – експерт

Читать на русском

Реструктуризувати борги Греції буде ЄС, а не МВФ. Тому складної ситуації з МВФ через Грецію в України не повинно бути.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, пояснюючи, як ситуація в Греції може вплинути на Україну, і чи зможе країна отримати обіцяний кредит від МВФ.

«Очевидно, що до влади прийшли популісти. Інше питання наскільки ці популісти і євроскептики матимуть можливість сформувати свою власну коаліцію. Якщо буде сценарій, що євроскептики отримують посаду прем'єра, то це означає, що тоді, ймовірно, будуть найкритичніші варіанти розвитку подій. Греція почне говорити про введення своєї грошової одиниці, щоб впливати на економіку через свої монетарні канали. Зараз у них цієї можливості немає, тому що вони прив'язані до євро. У підсумку це означає, сильний удар по євро, із наступним впливом на котирування євро до долара», – розповідає Устенко.

За його словами, з іншого боку у Греції дуже великий борг, близько 170% ВВП і основне питання зараз стоїть про списання боргу.

«Це звичайно не може не відбитися взагалі на світовому ринку. Якщо ж у Греції вирішать зупинитися на валюті євро і головним зробити питання реструктуризації боргу, це означає, що частина грошей, яка могла б бути на зовнішніх ринках і використовуватися для третіх країн, для України приміром, може просто істотно зменшитися. І виходить, що Україні буде складніше отримати кредити не тільки від МВФ, а й від інших кредиторів», – вважає він.

«Що стосується МВФ, то навряд чи саме він буде реструктуризувати борги. При такому розкладі, це скоріше стосується ЄС. Тому що була так звана трійка, і МВФ був тільки одним з цієї трійки. З цієї точки зору, складної ситуації з МВФ в України не повинно бути».

«З іншого боку, те що МВФ у складі цієї трійки, вони можуть припустити, що рівень контролю за ситуацією в Греції був недостатній. Тому МВФ може змінити свої позиції до країн, які вони кредитують і зробити умови співпраці більш жорсткими. Гроші можна буде отримувати тільки частинами. Провели одну реформу – отримали частину траншу», – пояснює Устенко.

Читайте також: Польща не втручатиметься у війну на сході України, втім, як і США

Варто відзначити, що парламентські вибори, які відбулися нещодавно в Греції, викликали неоднозначну реакцію в Європі – там вирішили, що ліва партія «СІРІЗА», яка прийшла до влади, ставить економіку Старого Світу під загрозу.

Поки що явних передумов для цього немає, але європейська валюта в ході торгів на азіатській біржі вже почала своє зниження, опустившись до найнижчого показника (1,1088 долара) за останні 12 років.

За словами прем'єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона, вибори в Греції посилять невизначеність в Європі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: