Китай не дозволить виключити Росію з Радбезу ООН – адвокат

Читать на русском

Виключення Російської Федерації з Ради безпеки ООН неможливе, так як орган не має таких правових підстав і повноважень. Таке питання – прерогатива Генеральної Асамблеї ООН.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» після аналізу статуту Радбезу ООН розповів український адвокат Олександр Готін.

«Зараз існує думка, що Росія має право вето в Раді безпеки, але це неправда. Якщо проаналізувати документи, то слід виділити основні моменти. На сьогоднішній день, членами РБ ООН є 5 постійних членів (США, Великобританія, Китай, Франція, Росія) та інші непостійні члени. Статутом ООН передбачені функції і повноваження РБ ООН».

«Згідно зі статутом ООН Рада безпеки – не має компетенції виключити Росію з числа членів СБ. Питання про виключення будь-якого члена вирішується виключно Генеральною Асамблеєю ООН. А що стосується вето – згідно зі статутом Росія має право вето, але лише в тому разі, коли країна не є учасником конфлікту», – розповідає Готін.

За його словами, з правової точки зору, виключення з РБ ООН члена неможливе, тому що РБ ООН не має на це повноважень.

«Питання полягає в тому, що статут ООН не передбачає, що когось повинні обмежити, покарати. Сама ідея створення ООН спрямована на те, щоб врегулювати певні конфлікти, які виникають між учасниками ООН і країнами», – пояснює він.

Адвокат зазначає, що статутом ООН передбачається лише дуже велика кількість попереджувальних заходів, якщо країна чинить агресивні дії по відношенню до іншої країни.

«Перший етап: на підставі ст. 40 РБ ООН надає рекомендації цій стороні, щоб усунути негативні прояви агресії. Статутом не передбачено скільки таких рекомендацій може бути. Таких попереджень може бути безліч.

Другий етап: якщо попередження не діють, то ст. 41 Статуту ООН – РБ має провести заходи, які не пов'язані з використанням сили (припинення економічних зв'язків та розрив дипломатичних відносин).

Третій етап: ст. 42 РБ може звернутися до Генеральної Асамблеї, щоб остання вчинила також попереджувальні заходи», – аналізує спеціаліст.

В результаті, за словами Олександра Готіна, виключення РФ – неможливе.

«Крім того, є пункт 27 статуту ООН – про голосування. В РБ ООН,  питання агресії вирішуються  шляхом голосування. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували 9 членів ООН із 15, включаючи всіх постійних членів. 

«Теоретично, в питанні Росії завжди утримується Китай або Франція. Утримання від голосування – блокує будь-яке рішення, яке не дозволить виключити Росію», – підсумовує адвокат.

Читайте також: Польща не буде втручатися у війну на сході України, втім, як і США

Відомо, що Саудівська Аравія відмовилася від обрання тимчасовим членом Ради безпеки, аргументуючи це рішення тим, що діяльність органу несправедлива та неефективна.

Останній раз Україна була непостійним членом Ради безпеки ООН у 2000-2001 роках.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: