Підвищення ціни на газ призведе до масових неплатежів - експерт

Читать на русском

Експерт з енергетичних питань, коментуючи ймовірність підвищення ціни на газ розповів, що подібна ініціатива може призведе до зростання неплатежів. Зараз уряд думає тільки про підвищення тарифів і про те, щоб отримати гроші. Але наслідки можуть бути зовсім протилежними – люди перестануть платити за газ.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив директор енергетичних програм Володимир Саприкін.

«Уряд зорієнтований лише на підняття ціни на газ. Проте, якими будуть наслідки? Гадаю, немає сенсу завищувати ціни на газ. Сума, яку пропонує НАК «Нафтогаз» непідйомна для українців і підвищувати до рівня 5430 грн/куб.м – недоцільно. Все, що отримає уряд від підвищення тарифів – це збільшення кількості неплатежів».

«Тільки по Києву вже зараз близько 50% неплатежів. Тобто, подальше підвищення може привести до ефекту нульового. Люди перестануть зовсім платити », – пояснює Саприкін.

За його словами, уряд хоче піти європейськом шляхом. А саме, щоб ціна на газ дорівнювала ціні імпортного газу, але Україна не готова до цього.

«Собівартість видобутку газу складає $30-40 за куб.м. Більшість населення споживає до 2500 кубів на рік за тарифом 1100 грн за тисячу куб. м. Після підвищення, сума буде 4400 грн. Ці обрахунки треба довести, і про те, щоб піднімати ціну на газ до такого рівня мова йти не може зовсім», – вважає експерт.

Читайте також: Яценюк спрямує дотаційні кошти «Нафтогазу» на пільги для українців

Відзначимо, зараз ціна на газ для населення коливається від 1182 до 4011 грн за тисячу кубометрів, залежно від наявності лічильників та обсягів споживання.

Нагадаємо, раніше голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв повідомив, що український уряд розглядає питання підвищення тарифів на газ для населення в 3-5 разів, але з паралельним наданням субсидій для тих, хто не зможе оплатити всю суму.

Проте, екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима в коментарі «Слову і Ділу» повідомив, що «Нафтогаз» не має права робити заяви про цінову політику газу, оскільки за збільшення цін відповідає Національна комісія з питань здійснення державного регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) для населення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: