Новий енергоконтракт з РФ чи аналог «газових» контрактів Тимошенко. Погляд

Читать на русском

Новий контракт на імпорт електроенергії перекриває Україні можливість впливати на РФ. Україна зобов'язана надати безперебійні поставки електрики в Криму, але не має таких гарантій від Росії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар, пояснюючи новий енергетичний скандал, що виник у зв'язку з укладенням контракту між «Укрінтеренерго» та РФ на постачання електроенергії.

«Дійсно виникає питання, що ж уряд підписував йдучи на такі умови. Так, технічно забезпечити імпорт електроенергії можливо тільки з РФ. У цьому сенсі ситуація безвихідна. 

Але, ситуація не безвихідна з точки зору того, якими іншими умовами мало супроводжуватися це підписання з нашого боку. Взагалі, можна сказати, що в України не було умов. Тому, що можна було вести мову про те, що Україна забезпечує безкоштовно окуповані території газом і електрикою на сході, вугілля купуємо за гроші з цих же територій. У підсумку, Росія свої проблеми щодо забезпечення Криму вирішила, а Україна – ні», – пояснює експерт.

Також, фахівець розповідає, що згідно з контрактом спостерігається значний перекіс прав і обов'язків між сторонами. Російська сторона має більше можливостей, а українська – обов'язків. Зокрема, що стосується забезпечення Криму електроенергією.

«У той час, як Україна зобов'язана дати безперебійне забезпечення Криму, РФ не зобов'язується забезпечити таку ж безперебійність поставок в Україну». 

«Крим на 85% залежить від поставок електроенергії з материка. Природно, якщо ми гарантуємо безперебійність, ми тим самим перекриваємо собі ж можливість використання цього важеля», – вважає Гончар.

Крім того, за словами експерта, незважаючи на те, що міністр спростував інформацію, про те, що в контракті є формулювання, яке приймає Крим як суб'єкт РФ, але в чернетці все одно це було, що абсолютно неприпустимо.

«Повинна бути відкрита інформація, як пройшла ця зустріч, тому що мова йде про серйозний прецедент. В іншому випадку, можна вважати, що працює певне російське лобі, яке використовує різні корупційні схеми, щоб створити нові залежності України і нейтралізувати важелі впливу України на ситуацію».

Читайте також: Яценюк: мета терористів – зупинка металургії України

Нагадаємо, напередодні нового року, 28 грудня, Україна в особі державного підприємства «Укрінтеренерго» підписала з РФ річний контракт на постачання електроенергії потужністю до 1500 Мвт.

Поки відомо, що глава українського уряду прем'єр зажадав від міністра енергетики та вугільної промисловості пояснити ряд моментів. Глава уряду вимагає пояснити, чому українська сторона погодилася на прямі поставки електроенергії на територію, де проводиться спецоперація, і взяла на себе зобов'язання оплачувати ці поставки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: