Україна у рейтингових піке

Читать на русском

Міжнародні рейтинги економічної привабливості для розвитку бізнесу в черговий раз зафіксували низькі показники України та інших держав колишнього пострадянського простору. Це означає, що у 2015 році нереформована вітчизняна економіка замість розвитку приватного сектору за рахунок прямих іноземних інвестицій, триматиметься на плаву тільки у разі чергових запозичень коштів від міжнародних фондів та донорів.

Зрештою, суттєво місце України у міжнародних рейтингах з роками не змінюється. Так, у 2014 році Україна піднялася всього на 3 сходинки у Індексі економічної свободи, посівши 155-е місце й не зумівши навіть випередити Королівство Лесото – одну з найменших африканських країн, економіка якої майже суцільно складається із видобутку та продажу алмазів. Також Україна опинилася на 112-му місці в Індексі легкості ведення бізнесу, піднявшись у цьому рейтингу на 25 сходинок і випередивши навіть тихоокеанську країну Папуа – Нову Гвінею. Попри заяви та рішучі наміри нинішньої влади на чолі з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком та Президентом Петром Порошенком розпочати безкомпромісну боротьбу із корупцією, Україна зуміла лише на 1 сходинку покращити своє положення у Індексі сприйняття корупції, і зараз посідає 142-е місце між африканською країною Угандою та південно-азійською Бангладеш.

Втім, усі ці дані стосуються саме показників України у 2014 році. Минулий рік став одним із нищівних періодів у вітчизняній економіці, яких наша країна не знала ані у 90-х, ані у 2000-х роках. До того ж, на Донбасі відбувається справжня повномасштабна позиційна війна між українською армією та терористами так званих ДНР та ЛНР, які усіляко підтримуються владою однієї із найпотужніших країн світу – Росії.

Цікаво те, що сама Російська Федерація, попри запроваджені санкції та стрімке економічне падіння останніх місяців, у рейтингах привабливості для ведення бізнесу займає значно вищі позиції, ніж Україна. Так, згідно рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business 2015, Росія покращила свій результат на 2 сходинки, і зараз займає 62-е місце.

Попри такий суттєвий чинник, як війна, Україна має усі шанси покращити своє економічне становище та здобути більш привабливі позиції у міжнародних рейтингах за підсумками 2015 року. Безумовно, цьому сприятимуть 2 основних процеси – боротьба із корупцією та демонополізація економіки. Основні надії з приводу першого напрямку влада та бізнес покладають на анонсоване створення нового органу влади – Національного антикорупційного бюро. Результати роботи цього відомства у майбутньому потенційно можуть значно покращити інвестиційну привабливість України. Ще однією рушійною силою для змін ситуації з корупцією стане успішне проведення судової реформи – коли суди ставатимуть на захист приватної власності та самі не будуть джерелом політичної корупції та поширення впливів зацікавлених фінансово-промислових груп.

Що ж стосується демонополізації, то тут врятувати країну зможе тільки диво: засилля олігархічного капіталу (а отже, і впливу на політику та владу) продовжується – тільки після Революції Гідності одні монополісти змінили інших. Для кардинальних змін потрібна політична воля, яка з’явиться тільки із появою нової політичної еліти.

Ще одним суттєвим чинником, який дамокловим мечем нависатиме над усіма рейтинговими надіями України, – є високий ризик оголошення дефолту. Так, одне із рейтингових агентств Moody’s нещодавно оприлюднило свій прогноз економічної ситуації в Україні, згідно з яким країна перебуватиме на межі можливостей виконання своїх боргових зобов’язань. Попередні дані по ВВП за 2014 рік, які Мінфін України повинен опублікувати в березні, офіційно підтвердять, що розмір держборгу перевищив 60% ВВП. За підсумками 2014 року, держборг України складе 72,4% до ВВП, а до кінця 2015-го - досягне 82,8%, наголошується в доповіді агентства від 8 січня. Таким чином, згідно з нинішніми показниками, рятувати економіку України в таких обставинах – надскладне завдання. Хоча, на думку експертів, у разі оголошення дефолту Україна, можливо, матиме більше шансів на відновлення своєї економіки у найближчі роки.

Варто також звернути увагу на ще одні невтішні показники України в світових рейтингах. Мова йде про Індекс розвитку людського потенціалу, Глобальний інноваційний індекс та Індекс володіння англійською мовою. Останній показник, який в 2014 році втратив цілих 17 позицій, є дуже тривожним сигналом. А за Індексом людського потенціалу, який враховує показники рівня життя, грамотності, освіти, довголіття, Україна опинилася на 83-му місці в компанії таких країн, як Перу та Беліз. Варто зазначити, що у 2013 році наша країна займала дещо вищу позицію, проте так само пасла задніх на 76-му місці. Що це означає? А те, що за різними оцінками, людський потенціал України насправді коштує трильйони умовних одиниць. Але поки що кожна влада планомірно та свідомо розтринькує, знецінює його, сприяє деградації людей, насамперед пригноблюючи ділову активність і провокуючи еміграцію кадрів за кордон.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: