Державний борг України може перевищити 1 трильйон – експерт

Читать на русском

Ніякі кредити не допоможуть вирішити економічну кризу, тому що їх все одно доведеться віддавати. Єдиним виходом іх ситуаіції було просити про списання боргу, але уряд відмовився це робити.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Андрій Новак.

«Ця практика дуже поширена в світі й почалася в 1956 році, коли був списаний держборг Аргентини. З того часу списували борги різним країнам у сумі понад 700 млрд дол. Відносно України, то ніякі кредити не допоможуть вирішити економічну кризу, тому що їх все одно доведеться віддавати і єдиним виходом було б просити про списання боргу МВФ. Зрозуміло, що про списання 100% державних боргів не йдеться, можна розраховувати тільки на списання від 50% до 85% боргу, але уряд прийняв дуже дивні рішення. І це наводить на думки, про справжні мотиви тих людей, які прийшли до влади на хвилі Майдану», – розповідає Новак.

Варто відзначити, що станом на жовтень-листопад 2014 розмір боргу України становив 945,3 мільярда гривень (63,7% ВВП).

«Є ризик, що державний борг може перевищити позначку в 1 трильйон гривень і єдиним мінімально необхідним кроком уряду було б просити про списання частини боргу. Чому цього не сталося? Тому що це не вигідно для самого ж керівництва, зараз вони набирають кредитів, частина з яких йде не за призначенням, а їм в кишені. Адже якби борг списали, то як же тоді мільярди можна взяти собі?», – пояснює економіст.

Читайте також: Реформи мають бути ще більш радикальними - Яценюк

Нагадаємо, що Польщі та Греції також списали борги. У 1991 році 50% державного боргу було списано Польщі, аргументуючи це необхідністю полегшення переходу до ринкової економіки. Також нещодавно було списано 85% держборгу Греції.

Відзначимо, що ключовий кредитор України Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання зовнішньої заборгованості України за підсумками 2014 до 102,2% ВВП і збереження цієї тенденції в 2015 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: