Чому заговорив Віктор Янукович? (Огляд соціальних мереж)

Читать на русском

«Янукович прокинувся із зимової сплячки». Краще не скажеш, коментуючи сьогоднішнє ранкове інтерв'ю президента-утікача в російському виданні «Аргументи і Факти».

Однак, на відміну від усіх попередніх «вилазок проффесора», цього разу він не просто вирішив вчергове згадати про хунту і переворот в Україні, але й заговорив про прізвища.

«На мій погляд, це була добре організована провокація, для того щоб перевести мирні акції протесту в радикальне русло. У мене немає прямих доказів того, що за провокацією 30 листопада стоїть Льовочкін. Однак такі підозри мають під собою досить вагомі підстави», – заявив Янукович.

Вагомі звинувачення, погодьтесь. Але чому лише зараз? І чому лише в сторону Льовочкіна? «Слово і Діло» спробувало знайти відповіді на всі ці запитання на сторінках соціальних мереж.

«Янукович блефує. Як я розумію, перед розгоном Євромайдану тривала конкуренція між Льовочкіним і Клюєвим за вплив на Януковича. Клюєв через власних агентів у протестному середовищі хотів тихо згорнути Євромайдан. Це йому майже вдалося. Більшість людей розійшлася, озвучку згорнули. Однак Льовочкіна і Захарченка не влаштовувала перспектива подарунку таких «лаврів» Клюєву. Льовочкін хотів підіграти радикальному Захарченку з однієї сторони, а з іншої скомпрометувати демократичних політиків, на яких поклали відповідальність за бійню. Тому вночі на Майдані і чергувала камера Інтера, тому ввечері, коли сцену звернули, уже за командою Захарченка терміново на Хрещатик приїхала інша машина зі сценою, тому підтягнули тітушок-провокаторів, про яких зі сцени говорив активіст Правого сектора, тому близькі до Льовочкіна активісти зникли перед побиттям. Ідея Льовочкіна була проста – показати Януковичу, що він вправніший від Клюєва у боротьбі з опозицією. Йому хотілося стати єдиним фаворитом, вправним в інтригах диктатором при обмеженому Януковичу... Але не вийшло. Демократичне суспільство і без Льовочкіна та його маріонеток дало собі раду», – прокоментував сьогоднішні заяви Януковича у Facebook народний депутат Микола Княжицький.

Не сумнівається у причетності колишнього глави АП до розгону студентів на Євромайдані і блогер Юрій Шеляженко.

«Заслуговує на увагу лише звинувачення Льовочкіна в розгоні Євромайдану, яке дуже правдоподібне і повинно бути ретельно перевірено», – написав Шеляженко.

Крім того, блогер нагадує, що саме на гроші Порошенка напередодні лютневих подій Льовочкін створив політтехнологічний штаб під вивіскою «Нова Україна», в якому не виключено, що саме і був придуманий лозунг Петра Олексійовича – «Жити по-новому».

Подібної думки щодо зв'язків людей Льовочкіна з новообраними представниками Блоку Петра Порошенка і журналіст та телеведучий Віталій Портніков.

«Близькі до Льовочкіна люди з бездоганними репутаціями знайшли своє місце в самому президентському блоці, перетворившись таким чином на живі міни сповільненої дії, вибух яких повинен рано чи пізно привести до обвалення всієї нової української будівлі – якщо вона лише буде побудована. І провал закону щодо РНБО – це просто запуск годинникового механізму», – написав він у блозі на LB.ua.

Дивно лише, що після всіх цих заяв Віктора Федоровича у бік Льовочкіна, мовчить Генеральна прокуратура.

Користувач з ім'ям Сергій Локтіонов добре підмітив, що «В.Ф. Наговорив як мінімум на кримінальну справу відносно Льовочкіна». Відтак, структура Яреми повинна порушувати справу, в рамках якої з'ясовувати істину. А щоб напевно нікуди не дівся і не впливав на свідків, користувач пропонує обрати Льовочкіну запобіжний захід у вигляді тримання під вартою і «запакувати» його туди прямо в залі Верховної Ради.

Проте, загальний емоційний фон цього дня розбавлявся і риторичними запитаннями на предмет того, чим викликана така несподівана поява Януковича в інформаційному просторі?

Журналіст Поліна Кодемська знайшла у всьому цьому слід Коломойського, назвавши вихід інтерв'ю Януковича – початком полювання на відьом.

«Почалося полювання на відьом. Або просто Коломойський об'єднався з Януковичем, щоб потопити свого головного ворога?», – написала вона у своєму Facebook.

Без персоналій, але не менш емоційно висловилась з цього приводу і громадський діяч та адвокат Тетяна Монтян.

«Ох, нєспроста це інтерв’ю саме зараз – коли тотальна імпотентність Нової Чесної Влади вже очевидна для всіх, крім наупоротіших майдаунів...», – написала вона.

Політолог Кость Бондаренко взагалі назвав сьогоднішнє інтерв'ю екс-президента «незграбними спробами повернення у публічну політику». А от політконсультант Дмитро Раімов у своєму блозі навіть виокремив ключові посили інтерв'ю, які намагався зафіксувати Янукович і люди, що його до нього готували.

«Сергій Льовочкін прозоро отримав натяк: його політична сила не лояльна до Кремля... Один з можливих злочинців назвав можливого співучасника. Важливі тези, які вже зараз мають місце бути: був долар по 8, Крим був українським, а війни не було. Тези, на яких надалі і гратимуть антимайданівські сили, а «казки влади про «прекрасне далеке» перед цим популізмом будуть танути «як роса на сонці», – резюмував Раімов.

Що ж, звичайно час покаже, як і чим закінчиться історія з Януковичем. Проте уже зараз, враховуючи переполох від сьогоднішніх ранкових заяв екс-президента, зрозуміло одне – права була Ліна Костенко, коли говорила: «я нічого не боюся. Я боюся тільки причетності до ідолів».

А українське політичне ідолопоклонство – поширений вірус. Відтак страхи багатьох за сказані і несказані слова Януковича – будуть лише збільшуватись.

А які Ваші варіанти появи Януковича?

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: