Чому Нацбанк «не втримав» гривню? Думки експертів

Читать на русском

У планах регулятора – створити єдиний центр продажу валюти через Нацбанк, щоб Нацбанк в такий спосіб призначав курс через цей центр.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло та економічний експерт Дмитро Яблоновський.

«Саме те, що Нацбанк не зміг забезпечити контроль за використанням коштів рефінансування, виданого банкам, падіння обсягів продажу експортної виручки, а також масована емісія гривні для покриття дефіциту бюджету і призвело до рекордного обвалу курсу гривні», – вважає Яблоновський.

За його словами, є три ключові чинники, чому Нацбанк тільки зараз почав проводити політику, дійсно націлену на стабілізацію гривні та економіки.

«Першим фактором стало те, що НБУ був не готовий до такого різкого обвалу гривні та керівництво не здатне було діяти в екстреній ситуації, в першу чергу через низький рівень наявних резервів (близько $9960 млн), так і через острах проводити інтервенції і небажання приймати жорсткі рішення щодо обмеження приросту монетарної бази. Ще одним фактором, що грає проти гривні, було різке знецінення рубля, яке призвело до ще більшого скорочення експорту українських товарів до РФ», – пояснює економічний експерт.

До того ж, політика невтручання Нацбанку в курсоутворення викликала у експортерів небажання продавати валюту, у результаті було різке скорочення обсягів торгів на міжбанку –до $160 млн в день на тлі зростаючого обсягу виведення капіталів і масового зняття гривневих вкладів.

У той же час, Ярослав Жаліло говорить про те, що в лютому місяці було зроблено ряд потужних валютних інтервенцій, близько 3,5 млрд дол., щоб збити попит на валюту.

«Після цього було тривале затишшя до серпня і обмеження попиту на валюту за рахунок адміністративних заходів. Тобто валютні резерви на регулювання курсу не витрачалися зовсім. У вересні було продано близько 730 мільйонів доларів, а в жовтні – 3,2 млрд пішло на оплату зовнішнього боргу», – розповідає Жаліло.

При цьому, Дмитро Яблоновський, говорить про те, що зараз взагалі в планах регулятора створити єдиний центр продажу валюти через Нацбанк, щоб Нацбанк в такий спосіб призначав курс через такий центр.

«Крім того, Нацбанк встановлює курс приблизно на 30% нижче від курсу укладання угод. Це маніпулювання курсом потрібно тому, що якщо буде застосований реальний курс, то низці комерційних банків доведеться відмовити в рефінансуванні або ввести тимчасову адміністрацію», – стверджує Яблоновський.

Читайте також: Гонтарева досі не знає, що буде з гривнею в 2015 році

Відзначимо, за деякими даними Україна зможе отримати транш тільки в лютому і сума його буде $1,2-1,5 млрд, що вистачить лише на виплату «Газпрому» за постачання газу, але не для фіксації курсу на валютному ринку. Оскільки інвестори не впевнені в здатності уряду забезпечити зміцнення курсу в середньостроковій перспективі, а котирування форвардів на курс гривні на лютий становлять 20-21 гривню за долар.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: