«Бюджетний цирк» і сontra spem spero для Турчинова (Огляд соціальних мереж)

Читать на русском

Епопея із підготовкою та ухваленням Державного бюджету на 2015 рік розпочалась ще раніше, аніж уряд вніс його до парламенту.

Ще тиждень тому відомі журналісти, блогери, економічні експерти і аналітики гадали в своїх дописах на предмет того, який курс буде закладатися у Бюджеті? Які додаткові механізми його наповнення передбачить уряд і, що саме головне, чи буде реалізована стратегія Яценюка із затягування поясів для звичайних громадян?

Пролити світло на всі ці питання спробував сам прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«Перед розглядом у парламенті Держбюджету-2015 хотілося б розвіяти певні міфи, які нині активно обговорюються в українському суспільстві. Перше – те, що стосується підвищення пенсійного віку. На даному етапі уряд не пропонує підвищення пенсійного віку. Друге – те, що стосується спеціальних категорій пенсіонерів. На даному етапі уряд не пропонує переглядати підходи в нарахуванні пенсій для спеціальних категорій. Третє – щодо стипендій для українських студентів. Стипендії зберігаються. Четверте – питання оподаткування або заборони отримання пенсій для працюючих пенсіонерів. Чинна система для працюючих пенсіонерів також залишається».

Однак початок ранкового засідання парламенту чітко продемонстрував, що в ситуації з Бюджетом, а якщо бути зовсім точним, то із процедурою його внесення і безпосереднім змістом – не все так гладко.

«Щойно роздали проект Бюджету. Книга ще тепла, з друку. А представляти хочуть вже о 12:30. Цирк...», – написав у власному Facebook народний депутат Юрій Левченко.

Він же згодом розповів про те, що подібна процедура повністю виключає дотримання норм регламенту ВРУ.

«...поданий Кабінетом міністрів України проект закону про Державний бюджет України на наступний рік надається народним депутатам та Рахунковій палаті не пізніше ніж за чотири дні до його представлення у Верховній Раді», – аргументував Левченко, пославшись на одну зі статей ЗУ «Про регламент ВРУ».

Не відмовили собі у задоволенні покритикувати внесений урядом проект Державного бюджету й інші народні депутати. Показовим в цьому ключі є допис блогера Юрія Романова, який на сторінках власного Facebook написав: «Пінзеник граючи розбиває бюджетні цифри «горе-реформаторів». Не можна без сліз це шоу дивитися».

Однак попри згоду всіх у тому, що не можна розглядати такий важливий для країни документ у такі короткі строки, деякі аналітики почали висловлювати побоювання у тому, що після втручання депутатів він стане ще гіршим.

«Нема жодних сумнів, що Бюджет, податкові та бюджетні закони мають розглядатися не скопом... Але скільки я вже бачив тих Бюджетів, і жоден, чуєте, жоден з них не став кращим після втручання депутатів. Рада апріорі Бюджет здатна лише погіршити!», – емоційно відреагував на сьогоднішні події у Раді політтехнолог Олег Медведєв.

І все ж, попри побоювання і непевність, парламент в кінці дня таки включив до порядку денного законопроекти так званого «бюджетного пакету». За відповідне рішення проголосувало 266 депутатів. Хто знає, який на фініші країна отримає Бюджет-2015, але сьогоднішня пробуксовка на старті уже дала привід задуматись над професіоналізмом команди і безпосередньо міністрів, які відповідні документи готували.

Скасування позаблокового статусу і Contra spem spero для Турчинова

Майже триста (303 – авт.) парламентських спартанців проголосували за відмову України від позаблокового статусу. Рішення, до якого суспільство довгий час визрівало, а політики зважувались.

«Розблокували позаблоковість. Це вибір українського народу. Це вибір на користь свободи і безпеки», – прокоментував це рішення ВРУ у Twitter міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Натомість російський прем'єр Дмитро Медвєдєв прокоментував відповідну ситуацію, що направивши до Верховної Ради законопроект про відмову від позаблокового статусу своєї держави, Президент Порошенко, по суті, подав заявку на вступ до НАТО, перетворивши Україну на потенційного військового противника Росії.

А це, за словами журналіста Віталія Портникова, далеко не жарти.

«...коли Дмитро Анатолійович говорить про можливу російську реакцію, він не жартує. І для того, щоб мінімізувати наслідки цієї реакції, політична еліта України повинна відповідально ставитись до власних рішень. Відмінити позаблоковий статус і одночасно провалити закон про РНБО – це і є кращий дарунок Москві», - прокоментував ситуацію Портников.

Однак найбільшого резонансу в кулуарах головного законодавчого органу сьогодні отримало голосування за новий закон про Раду національної безпеки та оборони, яким Олександр Турчинов набував би повноважень віце-президента.

«Не дуже розумію, навіщо ці хитрощі з розширенням повноважень РНБО, якщо можна просто ввести пост віце-президента спеціально для Олександра Турчинова. Очевидно, що призначення пана Турчинова – це спроба, з одного боку, поділитися відповідальністю за ситуацію в армії з прем'єром, а з іншої – збалансувати вплив Президента і прем'єра на силовий блок», – прокоментував ситуацію із голосуванням у парламенті нардеп Мустафа Найєм.

В той же час, для іншого нардепа-мажоритарника Бориса Філатова у відповідному процесі відкрилась інша площина політичного процесу, з приводу якої нардеп і висловився на Facebook.

«Припиніть істерику здіймати. Закон буде ухвалений після доопрацювання найближчим часом. Проблема не в «Батьківщині», «Самопомочі» або радощах підлих р....ов. Проблема в тому, що коаліція почала (продовжує) працювати кулуарно і намагається ламати депутатів через коліно. А чечетовщина не виходить, як не крути»? – резюмував Філатов.

Депутат від НФ Антон Геращенко у відповідь не менш емоційно заявив, що сьогоднішнє голосування – хороший привід відкрити шампанське для Володимира Путіна.

«Опозиційний блок аплодував стоячи! Не пройшло і місяця, як щойно створена коаліція завалила закон, спрямований на посилення безпеки і оборони України. Якщо зараз ці три фракції не дадуть можливість повторно проголосувати, то Путін може відкривати шампанське! Коаліція після цього не розпадеться, звичайно, але бажання деяких депутатів і політичних сил піаритись на питаннях Національної безпеки і оборони викликає побоювання», – не без небезпеки прокоментував ситуацію Геращенко.

А які у Вас емоції залишив сьогоднішній парламентський день?

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: