Податок на розкіш: олігархи не постраждають – експерт

Читать на русском

Жоден з податків на «багатство» не вдарить по кишені олігарха, тому що для них вже є лазівки, як уникнути оподаткування.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко і економіст Дмитро Боярчук.

«Вводити податок на розкіш - це традиція будь-якого складу Верховної Ради, тільки все одно знаходяться обхідні шляхи і у результаті платить середній клас, а не олігархи. До того ж податок на депозити суттєво вдарить по середньому класу. Ті, податки для олігархічного бізнесу і збільшення ренти, на руду, нафту, газ і конденсат - також вводяться не в перший раз, і подібна заява Яценюка - скоріше спосіб приглушити обурення звичайних людей, через соціальні тарифи і податки», - розповідає Охріменко.

Стосовно автомобілів, то ситуація з обходом податку взагалі на поверхні.

«Критерій об'єму двигуна, який узяли за мірило розкоші, явно неправильний. На ринку є багато преміальних моделей автомобілів, вартістю далеко за 50 000 євро, які абсолютно легко обійдуть дане оподаткування через те, що у них двигун менше 3 л, але при цьому вони є предметом розкоші. Отже власники таких авто не платитимуть податок на багатство, і, відповідно, будуть вважатися небагатими», - продовжує Боярчук.

Відзначимо, що розкішні автомобілі (авто з дизельним двигуном понад 2,5 тис. куб. см і з бензиновим двигуном об'ємом більше 3 тис. куб. см, вік яких не перевищує 5 років) обкладуть податком у розмірі 25 тис. грн на рік.

«Другим проблемним моментом є той факт, що деякі предмети розкоші можна наприклад зареєструвати в інших країнах, і вони вже не потрапляють під українське оподаткування», - пояснює Дмитро Боярчук.

Крім того, Олександр Охрименко розповідає, що такий податок на нерухомість необгрунтований.

«По-перше, для цього потрібен єдиний реєстр взагалі нерухомості, по-друге, якщо житло будуть оцінювати по метражу, це абсолютно помилково, тому що може бути величезний будинок у селі і невеликий особняк у Конча-Заспі», - каже він.

Підсумовуючи, Охрименко відзначив, що жоден з цих податків не вдарить по кишені олігарха, тому що для них вже є лазівки, як уникнути оподаткування.

Читайте також: Арсеній Петрович явно «зловив зірку» - Філатов

Нагадаємо, в 2014 році за ініціативою Яценюка для громадян України був введений військовий збір у розмірі 1,5% доходу, а також податок з доходів на процентні виплати від розміщення грошей на банківському депозиті.

Крім того, Арсеній Яценюк ввів податок на нерухомість для всіх громадян. Раніше його треба було платити за квартири площею більше 120 кв. м. Тепер його повинні платити всі, включаючи пенсіонерів та працівників бюджетної сфери.



ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: