Овочі істотно не подорожчають – експерт

Читать на русском

На вартість вітчизняної плодоовочевої продукції падіння гривні істотно не вплине.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив експерт з агрополітики Олексій Якубін.

«Падіння гривні вже зараз має сильний вплив на підвищення цін (ціновий діапазон – 10-15%) на плодоовочеву продукцію, що імпортується (мандарини, апельсини, гранати, хурму, банани, а також іноземні яблука, помідори і огірки) і продукцію з тепличних господарств в зв'язку з подорожчанням газу (вона для вітчизняних помідорів і огірків становить третину їх собівартісті)», – говорить експерт.

На його думку, ціна на ввезену продукцію також продовжить своє зростання через свята і фактору ф'ючерсних контрактів імпортерів, які закладають цінові ризики підписуючи зараз контракти з роздрібними мережами.

«Тим не менше, цей ціновий підвищувальний тренд в найближчі тижні не буде істотним, оскільки купівельна спроможність споживачів зменшується, а ціни на іноземну плодоовочеву продукцію і так високі для кінцевих споживачів», – вважає Якубін.

Читайте також: 7 відповідей, що змінить курс гривні в 2015: зарплати, тарифи, продукти

Що ж стосується вітчизняної плодоовочевої продукції (картоплі, буряка, яблук та ін.) падіння гривні не призведе до істотного подорожчання, так як ринок нею перенасичений у зв'язку з закриттям для продукції ринку РФ і перманентної нестачі плодоовочевих сховищ, підсумовує фахівець.

Нагадаємо, за інформацією «АПК-інформ» за попередній тиждень (13-19 грудня) ціна на овочі злетіла відразу на 11,6% після зростання на 3,5% тижнем раніше. Таким чином, плодоовочева продукція в Україні дорожчає вже сім тижнів поспіль, а її вартість зросла за вказаний період на 54,1%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: