НАТО не піде на відкритий конфлікт з Росією – експерт

Читать на русском

Для України від НАТО важливий, в першу чергу, Вашингтонський договір та стаття 5 «Колективна оборона».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів віце-президент Атлантичної Ради України, заступник голови громадської ліги «Україна–НАТО», експерт Олег Кокошинський та політолог Руслан Бортник.

«Один із критеріїв для членства в НАТО, крім того, що це європейська країна і ми поділяємо цінності, які захищають члени Альянсу, це ще той внесок, який країна-кандидат може надати НАТО. Для України ж від НАТО важливий, в першу чергу, Вашингтонський договір, стаття 5 «Колективна оборона», – розповідає Кокошинський.

За таких умов, експерт зазначає, що є питання, чи прийме НАТО Україну, бо це означає розпочати війну з Росією.

У той же час, європейські політики з обережністю висловлюються про рішення України скасувати свій позаблоковий статус для повноправного оформлення членства в НАТО. Зокрема, прем'єр-міністр Нідерландів Марг Рютте заявив, що вступ до Північноатлантичного альянсу «не сприятиме розв'язанню кризи».

Крім того, 18 грудня міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина повідомив про те, що заяви Президента України Петра Порошенко про намір вступити до НАТО мають лише символічне значення, адже попереду довгий шлях реформ.

«НАТО відкрите для розширення. Перед Україною довгий і важкий шлях реформ, трансформації та модернізації. Шлях до Брюсселя. НАТО потрібно відкласти в сторону», –підкреслив політик.

«Якщо ж Україні вдасться вступити до НАТО, то наша країна вже не буде буферною зоною між РФ і ЄС і стане частиною європейської системи безпеки», – підсумував Кокошинський.

Однак політолог Руслан Бортник стверджує, що Захід, особливо США, не піде на відкритий конфлікт з Росією.

«Арсеній Яценюк, швидше за все, отримав чергову формальну відмову про вступ до НАТО від секретаря блоку, тому прем'єр оприлюднив довгий маршрут для України: спочатку скасувати позаблоковий статус, потім провести реформи, референдум, і тільки після цього знову проситися до НАТО. Фактично ми повертаємося у 2000 рік, коли комуністи вимагали провести всеукраїнський референдум про вступ до НАТО», – вважає Бортник.

«Україна повинна скасувати позаблоковий статус. Ми повинні посприяти впровадженню всіх НАТОвських стандартів», – зазначив глава Кабміну Арсеній Яценюк.

Читайте також: Європа інвестує в Україну: 200 млн євро на Донбас, 400 - на решту

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман сподівається, що цього тижня Рада ухвалить закон про скасування позаблокового статусу України.

Про це він сказав сьогодні, 22 грудня, під час погоджувальної ради парламенту. Спікер також нагадав, що Президент вніс до ВР відповідний законопроект як невідкладний.

Як відомо, у парламенті зареєстровано чотири законопроекти, що передбачають скасування позаблокового статусу держави.

Новини по темі:

У США підписали закон про підтримку України

Ще одна країна ратифікувала угоду з Україною

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: