Шляхом мобілізації створити нову армію неможливо – експерт

Читать на русском

Спроби створити змішані форми приречені на ослаблення оборонного потенціалу України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак та військовий експерт Дмитро Уманець.

«В Україні повинна бути тільки професійна армія. Будь-які спроби створити змішані форми приречені на ослаблення оборонного потенціалу України, і це головний момент. Зараз необхідно створення армії нового типу, це має бути професійна армія плюс війська територіальної оборони», – пояснює Бадрак.

За таких умов, додає військовий експерт Дмитро Уманець, проведення четвертої хвилі мобілізації під час «перемир'я» – найбільш доцільне рішення, і резерви повинні бути укомплектовані завжди.

«Проблема в тому, що ніхто не говорить, скільки частин у нас там бере участь, яка в них наповнюваність. Радянська система - коли повістки доставлялися через військкомат – зруйнована. Тоді була нормальна і адекватна система розподілу. А зараз виходить так, що хто хоче, той і закликає. Немає контролю за цими процесами, тому потрібно спочатку зробити порядок з системою призову, а після вже формувати резерви», – розповідає Уманець.

Крім того, мобілізація буде проходити за швейцарським зразком, а в Швейцарії це означає щорічні військові збори і 5-мільярдний військовий бюджет.

Читайте також: У Полторака закуповують нову і модернізують стару техніку

Так, чисельність Збройних сил цієї країни з населенням близько семи мільйонів становить близько 150 тисяч військовослужбовців, озброєних новітніми зразками техніки.

Нагадаємо, що Україна, яка веде війну на Донбасі, планує збільшити армію до 250 тисяч у 2015 році.

Але в швейцарській армії лише 5% кадрових офіцерів, які обрали своєю професією військову службу, всі інші – звичайні громадяни. Але вони щороку проходять військові тренування тривалістю в кілька тижнів, за таких умов у вихідні навчання не проводяться.

Слід зазначити, що глава Генерального штабу України генерал-полковник Віктор Муженко заявив про те, що четверта мобілізація необхідна для ротації особового складу.

«Є необхідність провести мобілізацію. Часткову мобілізацію, четверту чергу, з метою ротації особового складу, зменшення психічного навантаження на особовий склад і поліпшення підготовки. Вона триватиме 1,5-2 місяці», – заявив Муженко.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: