Бюджет 2015 можуть розрахувати, виходячи з курсу 25 грн/дол. – експерт

Читать на русском

Прикриття офшорних схем дало б більше, ніж всі кредити МВФ, але уряд обрав кредитно-борговий шлях вирішення економічних проблем.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко і економіст Андрій Новак.

«Спостерігаються тенденції до загострення валютно-курсової війни, тому, в залежності від цього, Бюджет на 2015 рік розраховується за трьома варіантами: базовий, оптимістичний і песимістичний. Відповідно, кожен має показник курсу 17 грн/дол., 15 грн/дол. і 25 грн/дол., різну динаміку ВВП, доходи бюджету або витрати. Це означає, що Міністерство фінансів зазделегідь готується до різних ситуацій, оскільки що буде з гривнею на даний момент, мабуть, ніхто не відповість, а відмовитися від курсу взагалі та закласти фіксований курс теж не можна», - пояснює Сіденко.

У той же час, нардеп Віталій Хомутиннік стверджує, що бюджет буде підготовлений таким чином, що ані курс долара, ані вартість газу на нього не вплинуть.

«Уряд має право коригувати відповідні показники в ручному режимі і, за необхідності, збільшувати граничну суму запозичень як для рефінансування старих боргів, так і для покриття дефіциту НАК «Нафтогаз України», - розповів Хомутиннік.

Однак, економічний експерт Володимир Сіденко говорить про те, що практично неможливо не враховувати курс долара.

«По-перше, незрозуміло тоді, як робити розрахунки, а по-друге, практично ж відсутність такого показника ставить під питання планування роботи НАК «Нафтогаз України», - пояснив експерт.

Також економіст Андрій Новак вважає, що уряд в цілому обрав найпростіший спосіб вирішення проблем - кредитно-борговий.

«Виходить, що всі економічні проблеми вирішуватимуться за рахунок залучення нових боргів. По-перше, їх потрібно віддавати, а по-друге, чому б уряду не використовувати внутрішні резерви для поповнення бюджету, приміром, варто було б зайнятися прикриттям офшорних схем, які дали б нам набагато більше, ніж усі кредити МВФ разом узяті», - стверджує Новак.

Читайте також: Коли Україна оголосить себе банкрутом? - думка експерта

При цьому, обіцянки щодо утримання національної валюти уряд робив регулярно.

Стрибок курсу долара в серпні перекреслив обіцянку міністра фінансів України Олександра Шлапака про утримання національної валюти на рівні 10-10,1 грн за 1 американський долар, зафіксувало «Слово і Діло»

Незважаючи на припущення чиновника, курс гривні наприкінці серпня досяг чергового історичного мінімуму, знизившись майже до 14 гривень за долар.

Також 3 червня Арсеній Яценюк пообіцяв, що робитиме все для того, щоб стабілізувати курс.

Система народного контролю «Слово и Дело» вирішила проаналізувати, що ж впливає на курс долара, і пропонує тематичну інфографіку.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: