Коли Україна оголосить себе банкрутом? – думка експерта

Читать на русском

Міжнародний валютний фонд вирішить, в яких обсягах працювати з Україною, тільки після ухвалення Державного бюджету на 2015 рік.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь і  президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Нажаль, уряд Яценюка повністю завалив умови МВФ. Банк вимагав, щоб дефіцит Держбюджету був на рівні 4,8%, він у нас уже за 11%. Фонд також вимагає, щоб чистий золотовалютний резерв України зріс на один мільярд гривень, а у нас він, навпаки, зменшився на 1,5 мільярда, тому черговий транш і відкладається. До того ж, загострює ситуацію неприйняття Бюджету на 2015 рік, а як вже відомо, МВФ поставив пряму умову, що тільки після того, як бюджет ухвалять, будуть гроші», - пояснює Охріменко.

За словами спеціаліста, зараз є два шляхи і жоден з них невтішний.

«Україна або виконує нормативи МВФ, що нереально, або МВФ відмовляється від кредитування України», - резюмував Охріменко.

В той же час, економіст Олександр Жолужь переконаний, що якщо ми не отримаємо грошей від МВФ і ЄС, то нам можна, дійсно, замислитися про дефолт.

«Дефолт означає нездатність держави розраховуватися за взятими на себе зобов'язаннями і підтримувати нормальне функціонування економіки. У цьому випадку криза буде поглиблюватися, що призведе до падіння ВВП і падіння економічної активності, а значить і падіння зарплат, коливання цін, скорочення імпорту. Все це прослідковується вже зараз, але поки що є можливість уникнути банкрутства. Якщо ж уряд не одумається і МВФ не дасть грошей - на Україну чекає дефолт і банкрутство, і уряд має оголосити про це», - пояснив Жолудь.

Днями американське видання Washington Times також заявило про те, що Україна протягом кількох найближчих місяців стане банкрутом. Видання зазначає, що в України залишилося менше 10 млрд дол. золотовалютних резервів. Кожен місяць країна втрачає по 3 млрд дол. А з решти грошей частина, за деякими даними, неліквідна, тобто вже витрачена або розкрадена.

У свою чергу, видання Financial Times повідомило про те, що, на думку МВФ, Україні для запобігання фінансового колапсу необхідно додатково виділити протягом декількох тижнів 15 млрд дол. Ці гроші необхідні крім відкритої Україні цього року кредитної лінії в 17 млрд дол., розрахованої до 2016 року.

Читайте також: Австралія допоможе Україні не лише вугіллям, а й одягом для армії

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк і президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу 13 травня цього року в Брюсселі підписали угоду про виділення Україні 1 млрд євро макрофінансової допомоги Євросоюзу.

Нагадаємо, 4 вересня Україна отримала другий транш від МВФ за програмою stand-by у розмірі 1390 млн доларів. Третій і четвертий транші (в обсязі $ 2,7 мільярда) повинні бути об'єднані і надані Україні до кінця нинішнього року.

Також раніше глава НБУ Валерія Гонтарєва висловила сподівання, що Україна встигне отримати два транші МВФ ще в поточному році.

Однак сьогодні Наталія Яресько повідомила, що на допомогу від МВФ слід розраховувати в січні 2015 року.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: