Податок в 30% не включений до Бюджету 2015 року – економіст

Читать на русском

Коли будуть подані декларації та буде отримана інформація про результати річного доходу за 2015 рік, тоді й буде запроваджено податок у 30%, тобто це станеться в 2016 році.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук, експерт громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» групи «Податкова реформа» Ілля Несходовський.

«Бюджет 2015 року буде наповнюватися в основному за рахунок податків. Щодо ЄСВ, то закладений механізм двох мінімальних заробітних плат. Уряд пропонує зменшити ставку на зарплату, що перевищує мінімальну заробітну плату, і запропонував 2 варіанти: перший – ставку на мінімальну заробітну плату залишається на тому самому рівні, що і за існуючої системи, а на суму перевищення застосовується ставка 19%. Другий варіант – ставка на мінімальну заробітну плату збільшується до 41%, а для суми перевищення – ставка 15%», – розповідає експерт.

Таким чином, більшість підприємств відчують скорочення ЄСВ не більше, ніж на третину. Навантаження на заробітну плату, якщо не будуть змінюватися ставки ПДФО (а уряд пропонує їх збільшити), зменшиться з 54,5% до 42,3%, що залишає Україну з найвищим податковим навантаженням на заробітну плату в Європі.

«Також важливим є ПДФО. Запропонована прогресивна шкала. Ставка 20% починається від суми 12 тисяч гривень, відповідно більшість населення, заробітна плата яких до 12 тисяч, не відчують цього податку», – зауважив Несходовський.

Щодо податку на майно, то ця норма залишається на відкуп місцевих органів влади, тобто встановлюється розмір в 2% від мінімальної заробітної плати, що складає 24 грн/кв. м. Згідно з концепцією, цей крок збільшить надходження до місцевих бюджетів, але, враховуючи те, що обсяг цих податків незначний, тому суттєво на місцеві бюджети це не вплине. За словами експерта, питання децентралізації в бюджеті суто декларативне.

 «Крім того, для населення відчутним буде введення акцизу на алкоголь та тютюн. Він також встановлюватиметься місцевими органами влади – 5% – та особливо завдасть збитку 25% інфляція, через яку бідні верстви населення будуть на межі бідності. Прожитковий мінімум та мінімальні зарплати підвищувати не будуть, і за таких умов буде підвищення тарифів на ЖКХ, соціальні скорочення та пільги для окремих бюджетних категорій», - пояснює Несходовський.

Він наголошує, що особливу увагу слід звернути на 30% податок, який у багатьох викликає паніку.

«Податок 30% в Бюджеті 2015 не передбачений і почне діяти лише в 2016 році. Коли будуть подані декларації та буде отримана інформація про результати річного доходу, тоді й буде запроваджено цей податок», - підсумував економіст.

Читайте також: Кличко заявив, що буде особисто відповідати за всі інвестиції в Київ

Зауважимо, що міністр фінансів України Наталія Яресько сьогодні, 15 грудня, повідомила, що буде готова публічно обговорювати проект Держбюджету на 2015 рік після погодження в Кабміні ключових законопроектів для його формування і сподівається, що це відбудеться через тиждень.

Нагадаємо, 7 серпня міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета представив нову концепцію оподаткування.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: