Статус союзника США не означає, що Америка відразу ж розпочне війну

Читать на русском

Україна не оголошувала офіційно про те, що йде війна, навіщо тоді допомагати країні, яка воює з якимись терористами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з військових програм Микола Сунгуровський і військовий експерт Ігор Лосєв.

«Навіть статус союзника США для України не означає те, що якщо стосовно України будуть вжиті якісь військові дії, то США - як за договором про Північноатлантичний Альянс - буде відразу ж вступати у війну. По-перше, Україна не оголошувала офіційно про те, що йде війна, хоча наша влада повинна була офіційно заявити про це, натомість уряд оголосив про проведення антитерористичної операції. Навіщо тоді нам допомагати, якщо Україна - це держава, яка воює з якимись терористами», - розповідає Ігор Лосєв.

На його думку, до того ж Захід досі перебуває в ілюзіях, що Росія може допомогти в боротьбі проти ісламського фундаменталізму, але насправді Сирії не допомогла, і США не допоможе.

У вересні  Глава держави вже проводив переговори з президентом США Бараком Обамою. В результаті США відмовили Україні в постачанні важкого озброєння та отриманні статусу основного союзника США поза НАТО.

«Обама сказав «Ні», тому що у нас вже є спеціальний статус. Рівень співпраці США та України в питаннях безпеки на даний момент і так значно вище, ніж був би статус основного союзника поза НАТО», - пояснив Порошенко.

Також Україна звернулася до НАТО з проханням надати нашим військовим зброю. В Альянсі на дану прохання відповіли знову відмовою, однак відзначили, що Україна може окремо домовитися про постачання зброї з кожною країнами-членом НАТО.

У той же час, Микола Сунгуровський вважає, що рішення США про надання Україні статусу союзника вплине також і на Європейський союз.

«Європейський союз це рішення може підштовхнути до різних мір, оскільки не виключено, що статус союзника США захочуть отримати й інші члени ЄС, особливо східноєвропейські країни, а для ЄС це означатиме розкол», - розповідає Микола Сунгуровський.

Читайте також: Для перемоги у війні поставок зброї з Литви не вистачить - військовий

Нагадаємо, що Україна зверталася по військову допомогу до Польщі, але новообраний прем'єр-міністр Польщі Єва Копач повідомила, що Польща не планує втручатися в конфлікт в Україні, і не має наміру поставляти Києву озброєння.

Варто відзначити також, що статус головного позанатовського союзника США мають 15 країн, у тому числі Австралія, Єгипет, Ізраїль, Кувейт, Нова Зеландія, Пакистан, Південна Корея, Японія.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: