Пост віце-спікера потрібно було віддати представнику опозиції – політолог

Читать на русском

Проблема з опозицією виникла через Конституцію 2004 року, яка не регулює її діяльність.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

«Новоявлені опозиціонери в особі Яроша або «свободівця» Іллєнка більш радикальніші, ніж «Опозиційний блок». До того ж, «Опозиційний блок»  це представники колишньої влади, зараз вони хочуть і будуть намагатися зберегти опозиційну монополію в парламенті»,  розповідає політолог.

Зі слів експерта, групи «Народна воля» і «Економічний розвиток», так зване парламентське «болото», є опозиційними лише наполовину. Незважаючи на те, що вони не увійшли в коаліцію, частина голосувань показала, що вони готові співпрацювати з більшістю.

«В цілому проблема нинішньої опозиції, полягає ще й у тому, що Конституція 2004 року, яку повернули передбачає створення коаліції, але при цьому ніяк не регулює діяльність опозиції. Так, наприклад, якщо розподіляти посади і комітети, то традиційно у нас пост віце-спікера належав представникам опозиції, можливо, його і зараз треба було б віддати», - пояснює Фесенко.

В той же час, керівник фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко повідомляє, що якщо фракція «Опозиційний блок» не висуне свого представника на керівництво комітетом з питань регламенту до кінця грудня, який їм був запропонований, то його очолить народний депутат від коаліції.

Читайте також: Луценко хоче побачити Податковий і Бюджетний кодекси до Нового року

Нагадаємо, що 4 грудня Верховна Рада України розподілила комітети на засіданні. «Опозиційний блок» відмовився від запропонованих комітетів.

«Опозиційному блоку» пропонували регламентний комітет, Комітет з питань міжнаціональних відносин і Комісію з питань контролю за приватизацією. Вони, в свою чергу, наполягали на регламентному комітеті і Комітеті з питань свободи слова та прав людини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: