Дефіцит держфінансів потрібно скоротити з 10% до 5% від ВВП – експерт

Читать на русском

Іноземні інвестори очікують від української влади рішучих заходів зі скорочення дефіциту держфінансів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» повідомив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«За підсумками 2014 року, вже можна зробити певні висновки, а саме те, що дефіцит державного бюджету перевищує допустимий показник 10% ВВП і для іноземних інвесторів це надто високий показник, щоб надавати фінансову підтримку», - розповідає Устенко.

Зі слів фахівця, у позичальника повинна бути можливість і гарантія, що він розрахується зі своїм кредитором, і зараз дуже важливо, щоб українська влада показали усвідомлення цього, проводячи реформи.

«Дефіцит державних фінансів на наступний рік має бути різко знижений приблизно в два рази, тобто це означає, що новий Держбюджет повинен вивести держфінанси на дефіцит у 5% ВВП. Хоча і це багато для того, щоб гарантовано отримувати транші і віддавати їх Тому в 2016 році дефіцит повинен опуститись до позначки в 2-3% ВВП», - пояснює економіст.

Підсумовуючи, експерт зазначив, що допомогти скоротити дефіцит може запуск накопичувальної частини пенсії і приватних пенсійних фондів, знищення корупції, скорочення держслужбовців і, на жаль, підвищення цін на газ для населення, обмеження максимального розміру пенсій і реформа всієї пенсійної системи.

Читайте також: Хто з глав парламентських комітетів звик не виконувати свої обіцянки?

Нагадаємо, що за підрахунками ООН, за межею бідності зараз живуть четверо з 5 українців.

Занижений прожитковий мінімум – один із способів, що дозволяє чиновникам економити бюджетні гроші на пенсіонерах та бюджетниках, цей показник використовують при розрахунку пенсій, зарплат, різних видів соцдопомоги і при індексації виплат.

При цьому, Конституція України (ст.46) прямо говорить, що пенсії та інші види соціальних виплат не повинні бути нижче прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Відповідно до закону «Про прожитковий мінімум» (ст.3) споживчий кошик повинні переглядати не рідше, ніж раз на п'ять років. Проте в Україні його не змінювали з 2000 року і цього року депутати вирішили ще й не підвищувати і так занижений прожитковий мінімум залишивши на попередньому рівні.

У підсумку, прожитковий мінімум становить 1218 гривень для працездатних громадян.

Варто відзначити, що в листопаді Президент також підписав закон «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Документ декларує надання переселенцям, без поділу на бідних і забезпечених, цілого ряду благ.

Раніше Кабмін у постанові від 1 жовтня 2014 року розпорядився виплачувати переселенцям по 442 гривні на місяць на людину (не більш 2400 гривень на сім'ю). Таку допомогу вони можуть отримувати до шести місяців поспіль.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: