Комбати можуть стати об'єктом маніпуляцій досвідчених політиків - експерт

Читать на русском

Парламентський комітет з питань національної безпеки і оборони відійде «Народному фронту», і, відповідно, буде заповнений представниками даної фракції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, коментуючи заяву командира батальйону «Донбас», народного депутата «Самопомічі»Семена Семенченка щодо того, що депутатам-комбатам, якіхотіли увійти в парламентський комітет з нацбезпеки і оборони, перешкоджає система.

«Безумовно, це позитивний факт, що професійні військові займуть свої місця в комітеті оборони країни, але військова специфіка і політика – різні речі. У них є чітка громадянська позиція, але хороший комбат – не завжди хороший депутат. Є припущення, що цей комітет відійде «Народному фронту» як певна противага посаді міністра оборони, який знаходиться в підпорядкуванні Президента України. Відповідно, саме кадри НФ наповнять даний комітет», - вважає фахівець.

На думку експерта, навіть якщо комбати увійдуть до комітету, то це не означає, що їм буде дозволено вирішувати питання так, як вони захочуть. За словами Бортника, ніяких ключових рішень за ними не буде.

Експерт також уточнив, що всі нові депутати, які увійшли до парламенту восьмого скликання (комбати, журналісти, активісти, «майданівці»), досить слабо підготовлені в політичному аспекті.

«Нові депутати, журналісти, комбати – професіонали в інших сферах, і вони не знають, як вести себе в політиці, у них немає досвіду парламентаризму. Тому можливо, що досвідчені політики будуть просто використовувати, обманювати і маніпулювати ними. Депутатам-комбатам може знадобитися 1,5-2 роки, щоб адаптуватися в цьому парламенті», - говорить Бортник.

Нагадаємо, депутат Верховної Ради, комбат «Донбасу» Семен Семенченко претендує на посаду голови парламентського комітету з питань національної безпеки. Крім того, 28 листопада в прямому ефірі «5 каналу» він заявив, що готовий стати міністром оборони України.

Читайте також: Українські військові домовилися з бойовиками ЛНР про припинення вогню

Варто зазначити, що сьогодні один з новообраних комбатів-депутатів Богдан Матківський повідомив, що агресивних методів від комбатів чекати не потрібно і що вони прийшли в Раду «не для битв з опозицією». «Якщо хтось сподівається на те, що ми просто так будемо розпускати руки щодо них, то ні, цього не буде. Якщо хтось сподівається на те, що ми їх просто будемо бити тільки для картинки, то, звичайно, цього не буде», - сказав Матковський.

У той же час він відзначив, що якщо опозиціонери «втілюватимуть ті ж закони, які були 16 січня, так само будуть знову проштовхувати, будуть якісь «цікаві» речі – будемо бачити, як буде розвиватися ситуація».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: