Українська економіка є здоровішою за російську – економіст

Читать на русском

Українська економіка залежить від внутрішніх чинників, натомість російська на 70% залежить від нафти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Володимир Пилипчук.

«Якщо російська економіка не мала б нафти і газу, як українська економіка, то Росія вже б давно померла, як держава і навпаки», - вважає економіст.

Коментуючи ситуація з російським рублем Володимир Пилипчук, не вбачає нічого неймовірного: падає ціна на нафту, падає і рубль. Аби вийти з ситуації – необхідна інфляція.

«Як вийти з ситуації? Робити інфляцію, і та інфляція залежить від попиту і пропозицій на внутрішньому ринку та від сальдо зовнішнього платіжного балансу», - говорить економіст.

На думку спеціаліста, таке падіння може вплинути і на Україну, як на найближчого сусіда.

«Якщо там дешева нафта, то їм цікавіше вести експорт, аніж внутрішнє споживання. А експорт на зовнішній ринок конкуретний, і на Україну це найперше, що можна збувати по невигідним цінам», - переконаний Володимир Пилипчук.

Що до майбутньої ситуації з російською грошовою одиницею, то все залежатиме від ціни на нафту. Якщо вона коштуватиме менше 70$ за барель, то за євро треба буде викласти 80 рублів, а за долар – 65 рублів.

Читайте також: Порошенко пообіцяв, що Росія дорого заплатить за своє вторгнення

Нагадаємо, першого грудня на Московській біржі російський рубль оновив антирекорди до долара і рубля. Під час ранкових торгів долар досяг порогу в 52,05 рубля, євро - в 64,94 рубля. Таке падіння пов'язують зі зниженням ціни на нафту, яка знизилась на 38% з початку 2014 року і може продовжувати зниження доти, доки покриваються витрати на її видобування – це може бути ціна в $40 і навіть нижче. Зокрема, для виробників сланцевої нафти з США ціна $40 за барель і нижче не є критичною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: