Коаліційна угода не передбачає зростання економіки – експерт

Читать на русском

В угоді йдеться про те, що економіка стабілізується, а Україна буде багатою, але там немає конкретики з приводу того, що ж забезпечить це зростання.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Багато з тих, хто підписав Коаліційну угоду, не розуміють реальної складності економічної ситуації і тих змін, які необхідні, для стабілізації. А парафована Коаліційна угода, на жаль, не несе в собі чіткої інформації про виведення України з важкої економічної кризи», - вважає Олег Устенко.

Виходячи з аналізу Міжнародного центру перспективних досліджень, то можна підсумувати, що економічна частина Коаліційної угоди передбачає деякі інституційні та законодавчі зміни, проте в цілому вона характеризується відсутністю системності в поглядах і вибірковістю в сферах регулювання, а також навряд чи забезпечить економічний розвиток.

«В Коаліційній угоді є зобов'язання по судовій сфері, люстрації, боротьбі з корупцією, йдеться про реформи, але не вказано шляхи забезпечення проведення цих реформ. І менше однієї сторінки займає глава щодо забезпечення сталого економічного зростання», - зазначив експерт.

За даними МЦПД, однією з найбільших проблем Коаліційної угоди є відсутність підходу до зміни адміністрування податків, зокрема акцентується увага на ПДВ, податку на прибуток та ПДФО. Жодним чином не передбачається імплементація змін в оподаткуванні, передбачених зобов'язаннями України в контексті реалізації Угоди про асоціацію з ЄС.

Читайте також: Суд не дав Кличко виконати свою обіцянку: колектив «Жовтня» виселяють

Нагадаємо, 21 листопада представники п'яти політичних сил: Блоку Петра Порошенка, Народного фронту, «Самопомочі», Радикальної партії Ляшка та «Батьківщини» підписали проект тексту коаліційної угоди.

Як відомо, коаліційні переговори почалися о 17.00 четверга і завершилися майже в два ночі п'ятниці.

Відзначимо, що соратники прем'єра Арсенія Яценюка стверджують, що ПрезидентуПетру Порошенку не сподобалася Коаліційна угода, яку в ніч на 21 листопада парафували учасники майбутньої коаліції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: