Гройсман в ролі спікера ВР створить противагу Яценюку ˜– експерт

Читать на русском

Найбільш негативні політичні події, відбуватимуться на рівні «ВР – Кабмін», а не рівні «Президент – Кабмін».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів український політик Юрій Сиротюк та директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник.

«На посаді спікера ВР повинна бути людина, яка буде показником виконання Регламенту. Олександр Турчинов, дозволяв собі в політичних цілях порушувати Регламент і Конституцію України, неодноразово порушувався принцип персонального голосування. Що стосовно Гройсмана, то тривожним залишається питання посади місцевого голови Винниці й те, що активно говорилося, як Гройсман був учасником Революції гідності, хоча він навпаки противився Революції та за чутками водив «тітушек» на Майдан», - розповідає Юрій Сиротюк.

У той же час, політолог Руслан Бортник вважає, що посада спікера – ключова для формування та впливу на Кабмін.

«Взаємовідносини у Гройсмана і Яценюка достатньо не прості, конкуруючі. Призначення Гройсмана на посаду спікера ВР створить додаткову противагу прем'єр-міністру Яценюку. Найбільш нехороші політичні події, відбуватимуться на рівні «ВР – Кабмін», а не рівні «Президент – Кабмін», тому возможно Порошенко, за рахунок такого призначення хоче зняти з себе напругу протистояння Яценюка, яке, очевидно, буде», - вважає Бортник.

Читайте також: Соболєв про люстрацію по-українськи: проблема не в законі, а в суддях

Пост спікера в новій Раді замість Олександра Турчинова зайняв депутат від «Блоку Петра Порошенка» Володимир Гройсман. За відповідне рішення проголосували 359 депутатів на першому засіданні Ради у четвер, 27 листопада.

Кандидатуру Гройсмана на засіданні парламенту офіційно запропонував лідер фракції «Блок Порошенко»Юрій Луценко, і вона була єдиною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: