Звільнення Гонтаревої може викликати обурення у європейських кредиторів

Читать на русском

Платіжний баланс країни до рівня $13,6 млрд в 2013 році довів уряд Януковича і Азарова, а не Нацбанк в 2014.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член ради Незалежної асоціації банків України Віктор Лисицький.

«У Європі призначення або зняття з посади глав центробанків ніколи не пов'язують з розставленням політичних сил або новими урядовими призначеннями. Це практика європейських країн і якщо ми хочемо продовжувати співпрацю з МВФ, з Європою і отримувати допомогу, то не можна робити такі кардинальні зміни так різко. Для цього має пройти мінімум півроку після реальної роботи парламенту, інакше такий підхід у кредиторів може викликати загострення ситуації і підвищить недовіру», - вважає фахівець.

З його слів, про питання звільнення Гонтарєвої не може йти мови, оскільки дана пропозиція взагалі внесена позафракційними депутатами і їх думка абсолютно нічим не обґрунтована.

«Якщо говорити про те, що Нацбанк посприяв девальвації, то причиною економічної кризи стало колишнє керівництво країни, а саме махінації Януковича і Азарова, які зробили все можливе, щоб платіжний баланс країни в 2013 році показав рекордний показник в $13,6 млрд, і МВФ тоді ще попереджав, що перестане надавати допомогу і вимагав переходу на плаваючий курс», - пояснив Віктор Лисицький.

Читайте також: Квіт звільняв викладачів, Нищук вводив санкції. Останній тиждень КМУ

Нагадаємо, 23 жовтня заступник голови Національного банку України Борис Приходько був звільнений з посади згідно з положеннями закону про люстрацію. Наказ про звільнення був виданий ще 22 жовтня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: