За рахунок підвищення тарифів на газ, покриють дефіцит «Нафтогазу» -експерт

Читать на русском

Є ймовірність, що тарифи на газ можуть піднятися в кілька разів для того, щоб перекрити дефіцит НАК «Нафтогаз».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Наступний рік буде дуже важким. Прем'єр-міністр повинен буде пояснити, що жити з дефіцитом НАК «Нафтогаз» у розмірі семи відсотків ВВП неможливо.  Необхідно вжити такі заходи, щоб платники податків, не намагалися постійно дотувати «Нафтогаз», а перевести систему дотації безпосередньо на населення країни», - повідомляє експерт.

За словами експерта, для того, щоб прибрати дефіцит НАК «Нафтогаз», будуть підняті тарифи на газ, при цьому сума, яка виділялася для дотацій «Нафтогазу», буде спрямована на субсидування населення.

«Уряд повинен буде прийняти певні заходи. По-перше, це - підвищення тарифу на газ і є ризик, що тарифи підвищаться в 2-3 рази. Другий момент, пенсійна реформа, оскільки пенсійний фонд становить колосальну «дірку» в бюджеті. І третій аспект - дерегуляція бізнесу. Якщо ці три дії не будуть виконані, то про фінансову допомогу та інвестиції не може бути й мови», - вважає Олег Устенко.

Читайте також: У Кличка обіцяють: квартирна черга стане публічною

Нагадаємо, згідно з меморандумом України з МВФ від квітня 2014 планувалося підвищити тарифи на газ і тепло для кінцевих споживачів на 40% з травня 2015 року та ще на 20% в 2016 і 2017 року. Однак тоді йшлося про курс гривні на рівні 10,5 грн / $, тоді як сьогодні він - на рівні 15 грн / $.

Слід зазначити, що державний бюджет виділив 103 млрд грн, щоб профінансувати в поточному році дефіцит НАК «Нафтогаз України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: