Коаліція може бути зірвана – екс-нардеп

Читать на русском

Коаліційна угода повинна бути угодою, а не декларацією намірів. В угоді повинні бути чітко прописані конкретні обов'язки партій, парламентської коаліції та уряду.

Про це в коментарі «Слову і Ділу»  розповів екс- народний депутат Юрій Ганущак.

«Те, що написано в Коаліційній угоді, зводить і роботу коаліції й саму угоду на нуль. Перша редакція від Порошенка, була зовсім іншою, але з того часу вона змінилася на гірше. Наприклад, у першій редакції 5 і 6 розділ чітко описували взаємини між коаліцією та Кабміном. Головною позицією там було, що всі законопроекти подаються тільки Кабміном. Зараз є істотні погіршення, а саме пункт 3.3 нового Регламенту, дозволяє будь-якій політичній фракції мати право вето на законопроекти», - розповідає фахівець.

На його думку, в цілому не створена інфраструктура реформ. Якщо упустити розділ Регламенту, то уряд і коаліція будуть недієздатними. Угода парафована й зміни можна внести в будь-який момент до офіційного підписання.

«Підсумовуючи, зазначу, що коаліційна угода не врегулювала розгляд питань, що дестабілізують бюджет. Потрібно внести зміни до Конституції. По-перше, щодо обмеження дефіциту бюджету. По-друге, зробити процедурні обмеження – заборонити депутатам подавати законопроекти, що стосуються збільшення витрат або зменшення доходів бюджету. Це має право робити тільки уряд. Це – жорстка норма, але вона існує у багатьох країнах», - вважає Юрій Ганущак.

Читайте також: Радикальна партія Ляшка становить ризик для роботи парламенту

Нагадаємо, 15 листопада партія «Блок Петра Порошенка» оприлюднив робочий текст коаліційної угоди.

Раніше учасники коаліційних переговорів домовилися про скасування депутатської недоторканності, а також домовилися прописати процедуру імпічменту Президента.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: