Для перемоги у війні поставок зброї з Литви не вистачить – військовий

Читать на русском

Литва - маленька країна і не володіє достатньою кількістю запасів зброї, щоб і допомогти Україні, і в той же час, не залишити свою країну в збитку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу»  розповів український військовий Григорій Перепелиця коментуючи повідомлення про те, що Литва починає поставки зброї Україні.

«На саміті НАТО було заявлено, що країни НАТО висловлюють дипломатичну підтримку Україні, а також було звернення України з проханням про військову допомогу. НАТО фактично не взяло на себе відповідальність, а перенаправило це рішення на рівень національного керівництва членів-країн НАТО. Попри декларативні заяви про бажання допомогти, допомагає тільки Литва, й це безумовно дуже цінно та важливо, але також очевидно, що ця допомога не буде вирішальною», - розповідає фахівець.

З його слів, Литва не зможе поставляти зброю в потрібному обсязі, для зміни ситуації на Донбасі.

«Литва сама по собі має маленькі збройні сили, не тільки за чисельністю, але і за кількістю військової техніки. Свого часу, Литва, як і всі балтійські країни, відмовилася від військової спадщини Радянського Союзу. Поставки зброї з Литви, можливо зможуть вплинути на бій чи якусь військову операцію, але не на військово-політичну ситуацію в Україні», - вважає експерт.

У той же час, нагадаємо, що новообраний прем'єр-міністр Польщі Єва Копач повідомила, що Польща не планує втручатися в конфлікт на Україні та не має наміру поставляти Києву озброєння.

«Я вважаю, що ми не повинні ставати активним учасником цього збройного конфлікту», - заявила Копач.

Читайте також: В зону АТО не ходитимуть поїзди

Слід нагадати, раніше Україна звернулася до НАТО з проханням надати нашим військовим зброю. В Альянсі на дане прохання відповіли відмовою, однак відзначили, що Україна може окремо домовитися про постачання зброї з кожною країною-членом НАТО.

В результаті, глава польського МЗС Гжегож Схетина в інтерв'ю польському телеканалу TVP Info повідомив, що Польща не буде поставляти Україні зброю, натомість новий уряд у Варшаві готовий забезпечити Києву гуманітарну допомогу.

Однак, слід також відзначити, що в ході візиту в Україну президента Литви Далі Грібаускайте прозвучала заява про те, що Литва готова надавати нашій державі підтримку й поставляти зброю.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: