Україну очікує інфляція на рівні 25% - фахівець

Читать на русском

В останній раз, інфляція на рівні 25% була за часів правління Леоніда Кучми, і зараз цей показник знову реальний економічний прогноз для України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

«За даними Держкомстату, в січні-жовтні 2014 р. інфляція в Україні досягла вже 19,8%. В останній раз вище 25% інфляція в нашій країні фіксувалася в 2000 році – 25,8%. Що стосовно позначки в 25% на сьогоднішній момент – це об'єктивний прогноз. Перше, чим повинна зайнятися влада – це антимонопольне регулювання, припинивши зловживання монопольною поведінкою торгівельних мереж. Друге – це жорстко контролювати ціноутворення в сфері насамперед комунальних тарифів», - розповідає Ярослав Жаліло.

В той же час, в Українському аналітичному центрі говорять, що МВФ у своїх розрахунках, озвучує цифру інфляції більше 30%, а Нацбанк хоче зробити вигляд, що таких розрахунків немає. Наступного року українська економіка продовжить падіння, хоча темпи цього падіння можуть дещо загальмуватися, а зростання не варто чекати раніше 2016 року.

Читайте також: Суд заарештував рахунок найбільшої авіакомпанії України

Відзначимо, що отримані від Центробанку кредити використовуються головним чином, для видачі депозитів вкладникам, так що отримані від регулятора кошти дуже швидко опиняються на споживчих ринках. Згідно зі статистикою Нацбанку, за січень-жовтень грошова маса в країні виросла на 50,3 млрд грн (5,5%) до 959,3 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: