Румунія може загрожувати цілісності України – експерт

Читать на русском

Найбільш вірогідні супротивники знаходяться на сході та півночі України, але не виключено, що згодом Румунія може пред'явити претензії на українські землі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів віце-президент Атлантичної ради Олег Кокошинський та військовий експерт Максим Голубєв.

«Україна має величезний недолік, якщо порівнювати з країнами, які впринципі також можуть становити загрозу для України. Перевага ця в тому, що країни входять до НАТО та Європейського Союзу й навіть у випадку непередбачених військових чи будь-яких інших подій можуть розраховувати на гарантовану підтримку», - розповідає Олег Кокошинський.

Водночас, військовий експерт Максим Голубєв, вважає, що суто теоретично у військовій доктрині мають бути передбачані потенційні загрози з боку інших країн.

«Яка з держав чи груп держав може становити небезпеку - потрібний пункт в воєнній доктрині. Сьогодні, основним противником, безперечно є Росія, але лише де факто Україна у стані війни та її основний ворог – Росія. Проте не виключено, що не лише Росія становить ймовірну загрозу для України. Наприклад, Білорусь, як союзна держава Росії, хоча вона не буде ворогом у прямому вигляді. Наразі, відомо, що Сербія також під величезним тиском Кремля, відомо, що російські та сербські збройні сили проводять спільні навчання в Сербії. Белград також відмовився вводити санкції разом з європейською стороною проти Росії. Потрібно пам'ятати про загрозу й від Румунії. З цією країною в України є невирішені питання і вона може пред'явити територіальні претензії та становити загрозу цілісності країни», - повідомляє військовий експерт.

Читайте також: Замість російських підрозділів в ДНР створюють «внутрішні війська»

Нагадаємо, що Євросоюз зобов'язав Сербію ввести санкції проти Росії в обмін на вступ до ЄС. Однак пізніше стало відомо, Белград не послухається ЄС в питанні санкцій проти Росії.

Зауважимо, що в цей же час, Москва намагається шантажувати сербську сторону газом. В Белграда накопичилися багатомільйонні борги перед «Газпромом». Через це Росія майже на третину скоротила постачання газу в Сербію. В цей же час, Сербія платить одну з найвищих цін за російський газ в Балканському регіоні, а «Газпром» володіє найбільшою в Косово енергетичною компанією NIS.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: