Порошенко підписав закон про переселенців через лист-вимогу від ООН

Читать на русском

Тільки після того, як Президент отримав вимогу від Ради Європи та ООН нарешті дав схвалення закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». 

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт Центру громадянських свобод Ірина Думач.

«Відповідні заяви про схвалення закону для переселенців зробили ООН і Рада Європи. Президент Європейської Комісії Жозе Мануел Баррозу звернувся з листом щодо необхідності ухвалення закону до Президента України, тому Порошенко не міг не схвалити цього рішення, оскільки неприйняття даного закону негативно вплине на міжнародний імідж України та впринципі це був його обов'язок, а не право.

Як повідомила Ірина Думач, кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні значно перевищує 400 тисяч осіб, однак, держава досі не мала закону, спрямованого на забезпечення прав переміщених осіб й це протирічить Конституції України.

«Ситуація складалась таким чином, що переселенці з Криму за останньою постановою не мали права навіть відкрити рахунок в банку, для цього їм необхідно було виписатися з Криму, що зробити неможливо. Відтепер же, згідно Закону кожен може отримати тимчасову реєстрацію без виписки з попереднього місця реєстрації і взагалі може отримати тимчасову прописку за будь-якою адміністративною будівлею», - розповідає Ірина Думач.

Крім того, законом передбачено, що місцеві органи влади забезпечують безоплатне харчування відповідно до законодавства внутрішньо переміщених осіб на період до отримання такими особами статусу безробітних або їх працевлаштування, але не більше 1 місяця.

Читайте также: Європа продовжуватиме запроваджувати санкції проти Росії

Нагадаємо, що сьогодні, 21 листопада Президент України схвалив закон «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Відтак, закон набуде чинності 22 листопада.

Зазначимо, що законом передбачено, що громадянин України має право на захист від примусового внутрішнього переміщення або примусового повернення на покинуте місце проживання

Також, закон визначає повноваження Кабінету Міністрів України з питань забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб.



ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: