Можливість списання зовнішніх боргів України – це міф – експерт

Читать на русском

В Україні має бути найближчим часом створена спеціальна група для реструктуризації зовнішніх боргів України.

Таку думку в ході круглого столу «Економічна ситуація в Україні : як запобігти катастрофі?» висловив виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко, передає кореспондент «Слова і Діла».

За його словами, наразі не варто сподіватись на можливість списання боргових зобов'язань України, а тому уже в найближчому часі має бути створена спеціальна група, що займеться веденням міжнародних переговорів щодо реструктуризації зовнішніх боргів України.

В той же час, керівник центру економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин розповів, що в історії випадки так званого списання все ж можливі.

«Як свідчить історія, списати боргові зобов'язання можуть у двох випадках. Тоді, коли немає взагалі ніяких шансів реструктуризувати чи повернути відповідні кошти. І такий досвід ми мали можливість спостерігати в деяких країнах Латинської Америки. Другою причиною списання може бути так звана «хороша поведінка». І прикладом в даному випадку для України може бути Польща, якій свого часу пробачили її деякі боргові зобов'язання, розуміючи, що внаслідок проведення реформ і структурних змін країна може з часом створити більше фінансових ресурсів», - запевнив Юрчишин.

Однак, на думку експерта, Україні наразі не притаманний жоден із цих досвідів, а тому питання реструктуризації дійсно актуальне.

Нагадаємо, міністр фінансів Олександр Шлапакпообіцяв залучити 9 млрд доларів позики для виплати по зовнішніх боргах. А також запевнив, що кошти міжнародних фінансових організацій будуть використані виключно на погашення зовнішніх зобов'язань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: