Бензин подорожчає до 20 грн/літр – експерт

Читать на русском

Основна причина підвищення цін на паливо – девальвація гривні, яка триває й досі. При зростанні офіційного курсу долара до 15 гривень вартість бензину А-95 становитиме 18,5-19 грн, а курс в 16 гривень за долар підвищить вартість літра бензину до 20 грн.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

«Девальвація гривні неминуче позначиться на цінах на паливо, бо ж валютна складова в них становить близько 90%. Водночас сприятливим фактором є падаючі ціни на нафту в світі. Проте внутрішні негативні чинники будуть превалювати над позитивними зовнішніми в разі, якщо курс долара перевищить 15 грн», - пояснює фахівець.

На його думку, криза завдала нищівного удару по ринку нафтопродуктів і змусила споживачів 2014-го року скоротити використання бензину майже на чверть супроти 2013 р.

«За нашими розрахунками, якщо курс долара становитиме менш як 15 грн, вартість бензину А-95 встановиться на позначці 16,40 грн/л, ДТ - 16 грн/л. Якщо 16 грн/$ - 17,20 і 16,85 грн/л відповідно. При 17 грн/$ вартість А-95 впритул наблизиться до 18 грн/л, ДТ- 17,70. При розрахунках використано поточний рівень цін на нафтопродукти в Європі. У разі його зміни, потрібно буде коригувати розрахунок, тому вартість літра бензину може сягнути й до 20 гривень», - розповідає Сергій Куюн.

Домовленості банкірів та НБУ не полегшать становище нафтоімпортерів, бо компанії закуповують валюту за іншим курсом з додатковою банківською комісією (у п'ятницю нафтотрейдери придбавали долари вже по 15,5 грн).

Читайте також: Коболєв: газовий контракт з РФ був більше потрібен Європі, ніж Україні

Слід зазначити, що за вихідні найбільші автозаправні мережі (OKKO, WOG, Shell, «ЛУКОЙЛ») підняли ціни на паливо на 2,5-4%, - свідчать дані моніторингу «Консалтингової групи А-95».

Середня вартість літра бензину марки «А-95» в цілому по Україні збільшилася на 1,5%, до 16,02 грн, дизельного палива - на 1,4%, до 15,95 грн за літр.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: